Slika 1. https://www.eivanec.com/gdck-ivanec-lijek-je-u-nama-predavanje-u-amfiteatru-srednje-skole-ivanec-cetvrtak-24-listopad/

Svjetski dana darivatelja koštane srži obilježava se svake treće subote u rujnu mjesecu. Povod za obilježavanje tog dana su svi nesrodni i srodni darivatelji, darivatelji krvi iz pupkovine, darivatelji koji su već donirali, ali i svi darivatelji u Svjetskom registru koji čekaju na priliku. Za sve ostale imamo zadatak informiranja o tom nesebičnom činu.

Tko je darivatelj koštane srži ili krvotvornih matičnih stanica?
Darivatelj koštane srži ili krvotvornih matičnih stanica je odrasla osoba koja je voljna donirati svoje stanice u svrhu liječenja alogeničnom transplantacijom bolesnika s prirođenim ili stečenim malignim bolestima krvotvornog i imunosnog sustava, kao i nekih tumora. Neki darivatelji doniraju stanice članovima obitelji, a drugi bolesnicima s kojima nisu u rodu i nalaze se bilo gdje u svijetu. Svim tim bolesnicima transplantacija je postupak koji u najvećoj mjeri može pružiti izlječenje.

Kako postati darivatelj?
Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica (HRDDKMS) je organizacija koja pronalazi podobnog darivatelja u vlastitoj bazi podataka ili nekom od međunarodnih registara. U Registar (https://www.kbc-zagreb.hr/hrvatski-registar-dobrovoljnih-darivatelja-krvotvornih-maticnih-stanica.aspx) mogu se prijaviti sve punoljetne, zdrave osobe, državljani RH, u dobi do 40 godina.  
Sve što osoba treba učiniti jest pristupiti jednoj od akcija Zaklade Ana Rukavina (http://www.zaklada-ana-rukavina.hr/) ili otići u jedan od Transfuzijskih centara u osam hrvatskih gradova (http://www.kbc-zagreb.hr/dobrovoljni-darivatelji-krvotvornih-maticnih-stanicaupistransfuzijski-centri/). Prilikom upisa potrebno je dati svoje osobne podatke i ispuniti upitnik s medicinskim kriterijima, nakon čega se uzima jedna epruveta krvi namijenjena ispitivanju HLA podudarnosti. Točni osobni i kontakt podaci važni su kako bi lakše mogli doći do osobe koja je identificirana kao potencijalni darivatelj za pojedinog bolesnika. Po obavljenom upisu dobije se Potvrda o pristupanju u Registar.

Kako pronaći darivatelja?
Za svega 30 posto bolesnika kojima je potrebno liječenje transplantacijom krvotvornih matičnih stanica darivatelj će se pronaći u krugu obitelji, dok se 70 posto bolesnika oslanja na preko 38 milijuna darivatelja koji su upisani u svjetski registar.
Hrvatski registar dio je svjetskog registra i broji preko 60 tisuća nesrodnih dobrovoljnih darivatelja kojima se pridružuje i krvi iz pupkovine doniranih Banci krvi iz pupkovine Ana Rukavina.


Kakvi su rezultati liječenja u Hrvatskoj?
Do rujna 2021. godine godine u Hrvatskoj je u KBC-u Zagreb alogeničnom transplantacijom krvotvornih matičnih stanica liječeno 137 bolesnika. Svi darivatelji pronađeni su zahvaljujući Hrvatskom registru dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica koji je povezan sa Svjetskim registrom, i želji darivatelja za pomoć nekoj drugoj osobi. Hvala svim darivateljima na donaciji, a uz njih i svakom upisanom darivatelju te posebice onima koji su se odazvali pozivu i pristali na dodatne pretrage u svrhu moguće donacije i time bolesnicima pružili nadu za ozdravljenje.

Lijek je u nama!” je druga velika akcija Zaklade Ana Rukavina. Akcija je počela na Anin rođendan, 28. ožujka 2007. svečanim otvaranjem Banke krvi iz pupkovine na KBC Zagreb. “Lijek je u nama!” je nacionalna kampanja koja objedinjuje tri projekta Zaklade:

  • PROJEKT “ŽELIM ŽIVOT” – nastavlja se akcijama prikupljanja uzoraka krvi na terenu
  • PROJEKT “KUNA ZA KAP ŽIVOTA” – prikupljanje sredstava za HLA tipizaciju prikupljenih uzoraka krvi. Ovaj projekt trajao je do 2008. godine kada je Vlada RH uvrstila tipizaciju u Državni proračun RH.
  • PROJEKT “NOVI ŽIVOT ZA NOVI ŽIVOT” – prikupljanje sredstava za opremanje i djelovanje javne banke krvi iz pupkovine

Literatura:

Bojanić, I. Sakupljanje krvotvornih matičnih stanica iz krvi postupkom leukafereze velikog volumena krvi. Doktorski rad. Sveučilište u Zagrebu. 2009.

https://www.kbc-zagreb.hr/kako-postati-darivatelj-krvotvornih-maticnih-stanica.aspx

https://worldmarrowdonorday.org

https://zdravlje.gov.hr/vijesti/svjetski-dan-darivatelja-kostane-srzi/2771

Petar Škrnjug, bacc.med.techn.
Klinički bolnički centar Zagreb
Klinički zavod za transfuzijsku medicinu i transplantacijsku biologiju
Odjel za prikupljanje i pohranu stanica