OSVRT – IZVJEŠTAJ  NA 1. KONGRES KROMREŽE HMST (ZADAR, 1.- 3.10.2021.)

naglasci o radu i ostvarenjima, zahvale te moguća usmjerenja za budućnost

Posao je završen tek onda kad se iz njega još nešto nauči!

U Zadru, u hotelu Kolovare,  od 1. do 3. 10. 2021. održan je 1. Kongres KroMreže hematoloških medicinskih sestara i tehničara s međunarodnim sudjelovanjem. Događaj je to za koji smo se sa posebnim žarom spremali, sve članice i članovi  naše udruge, a posebno Upravni, Organizacijski i Stručni odbor. Kongres nam je bio naš najvažniji događaj od osnivanja u travnju.

      KroMreža je mlada Udruga – godina 2021. bit će zapamćena po njenom osnutku, nicanju i sazrijevanju ideje kod nas nekoliko – Suzana, Josipa, Vesna i Ljiljana, koje smo žarom, entuzijazmom i radom uspjele ideju brzo prenijeti diljem cijele Hrvatske, na veliki broj članica i članova, u svega nekoliko mjeseci ; dakle, potencijal je postojao, trebalo je samo krenuti.

I uspjeh je potekao – od osnivanja udruge, 14. travnja 2021. do Kongresa – 1. listopad 2021.,  učlanjeno je preko 200 članica i članova, a pristupnice i dalje pristižu.

   Nije laka bila ova godina, ni hrvatskom društvu, ni nama na radnim mjestima u bolnicama i drugdje,  ni našim bolesnicima, pa ni za osnivanje ovakve organizacije. Poteškoće još uvijek traju; teško je mnogima, a posebno nama – medicinskim sestrama i tehničarima koji radimo na “prvoj liniji” – izloženi često silnom naporu i gotovo svakodnevno velikim stresovima. Suočili smo se s brojnim izazovima u našoj svakodnevici: od organizacije rada na radilištima, suočavanja s novim, nepoznatim i neizvjesnim, do nikad prije doživljenih iskustava brzih preseljenja na nova radna mjesta pa čak i u druge bolnice. I kod svega toga, naravno, sebe stavljali u drugi plan, jer na prvom mjestu uvijek je briga za hematološke bolesnike, koji zbog prirode bolesti, oslabljenog imuniteta i režima liječenja čine posebno vulnerabilnu grupu u ovoj pandemiji SARS – CoV 2 virusa. Njihovo je liječenje u pitanju, njihovi životi ugroženi.

 Zbog navedenih uvjeta, a u nekim bolničkim sustavima i težih od, nazovimo to onih “prosječnih” (neusklađeno radno vrijeme između hematoloških odjela bolnica, nejednaka podjela radnog opterećenja u pripremi citostatika, neodgovarajuća struktura zaposlenih i sl.), udruga KroMreža je osnovana i u prvom razdoblju djelovala velikim dijelom putem online komunikacije, razgovorima preko telefona. I u cijeloj toj situaciji – pojavila se velika želja da imamo Kongres i da se  Kongres održi “u živo”, fizički, da se napokon međusobno upoznamo, razmijenimo imena, znanja i iskustva. Da promijenimo na čas liniju kretanja – “posao-kuća”, da se zajedno i zabavimo i u dobrom raspoloženju, s puno lijepih uspomena, i rastanemo.  

Neizvjesnost o načinu održavanja Kongresa pratila nas je, možemo kazati, do samog kraja. Za naš Organizacijski odbor i vanjske suradnike pa i predavače značilo je to dodatni pritisak, krojenje “alternativa”. Ali eto, sreća nas je poslužila, i lijepo vrijeme. Sad znamo kako je to vratiti se na ono lijepo “normalno”, staro, ljudsko. Ovo ističem, jer moglo je biti sve drugačije. Siromašnije. I treba spomenuti, Kongres je održan sukladno svim epidemiološkim mjerama. Visoku razinu odgovornosti pokazali su svi, od organizatora, do sudionika. 

USPJEH! DOLAZAK MNOGIH U ZADAR, LIJEPI GRAD.

Sa zadovoljstvom i ponosom možemo reći:  Kongres je održan u Zadru, lijepom gradu, povoljnoj lokaciji za dolazak sudionica i sudionika. Broj sudionica i sudionika  – ukupno 118 , te naša zastupljenost iz čitave Hrvatske opravdao je na najbolji i najbrži način osnivanje ove svehrvatske udruge i njezin ponosni naziv: “KroMreža HMST”. Na Kongresu nisu bile samo članice hematoloških odjela, već i miješanih odjela i dnevnih bolnica gdje se zbrinjavaju hematološki bolesnici.

Bilo nas je iz svih krajeva Hrvatske, ali i iz nekih susjednih zemalja: Split, Šibenik, Rijeka, Pula, Dubrovnik, Karlovac, Osijek, Slavonski Brod, Varaždin, Podgorica, Ljubljana, do svih bolnica grada Zagreba. Na žalost, iako smo bile u kontaktu, nedostajale su kolegice iz Zadra. Spriječile su ih okolnosti. Međutim, s Miom i drugima bile smo u usmenom kontaktu i veselimo se prvom budućem susretu!

Upoznali smo se međusobno i rekla bih: nema više odjela na kojem se liječe hematološki bolesnici, a da mi za njega ne znamo, da nekoga od zaposlenika ne znamo. To je pravo malo bogatsvo za naš duh. Ali i za stručno razvijanje hrvatskih hematoloških kapaciteta, prijenosa iskustva, međusobnih poticaja.

OTVARANJE, POČETAK RADA

U uvodnom dijelu Kongresa evocirana je uspomena na osnivanje udruge. Naša se Udruga oformila kao posve novo društvo; no, tradicija i ukupno iskustvo iz djelovanja kroz ranije forme udruživanja hemaloloških sestara i tehničara – dobro nam je došla. Zahvalili smo se članicama i članovima Odbora utemeljiteljica, koje su svojim ranim stavom, zalaganjem i podrškom pridonijele afirmaciji ideje i stvarnosti KroMreže, što nam je tada puno značilo.  Našu zahvalnost dugujemo posebno i nekim drugima, van naše struke – pojedincima i organizacijama, koji su nas tim u presudnim trenucima podržali i pomagali nam u sazrijevanju  i rastu.

Na Kongresu smo evocirale tradicije edukacije za hematološke sestre i tehničare koja nije danas počela, na sreću; iskusnije članice našeg društva imale su priliku stjecati znanja i iskustava u Onkološko-hematološkom društvu, u kojem su stvorena i održana mnoga prijateljstva, vođene od Marice Mišćančuk, a zatim Branke Svetec,. Zaželjeli smo uspjeh u radu sadašnjoj predsjednici novog Onkološkog društva Jasminki Miličević. Uvjerene smo da će naše članice i članovi iz tzv. miješanih djelatnosti naći interesa za biti aktivni u oba društva.

Uvodna riječ je iskorištena da se podcrtaju oni važni ciljevi, načela i djelatnost udruge iz Statuta – i to stalno trebamo činiti. U samo 6 mjeseci, u vrijeme godišnjih odmora, Udruga ima puno toga već urađenog. Velik je rezultat, sam po sebi, uspješna realizacija svih radnji oko osnivanja, registracije i ulaska udruge u fazu punog djelovanja. Dizajniran je i lansiran u rad i naš portal, s prvih 10-ak objava u rujnu, a još od ranije, intenzivno djeluje i naša facebook stranica. Obilježili smo naše važne datume. Imali smo i prvi stručni webinar. I sada – Kongres, kao kruna svega od početaka do danas. 

Zanimljive smo podatke saznali i o strukturi sestrinskog kadra na odjelima hematologije i miješanim odjelima koji skrbe o hematološkim bolesnicima. Koristeći se Registrom članica i članova, izneseni su analitički podaci i ocjene koji će nam omogućiti višegodišnje praćenje i uvid u promjene. Koje ćemo, nadamo se,  uspjeti i sami našim radom kroz KroMrežu poticati.

ISPUNJENJE CILJEVA STRUČNOG DIJELA KONGRESA

Na Kongresu su održana ukupno 42 predavanja, koja se prema karakteru i predavačima mogu klasificiratiu tri karakteristične grupe: 3 predavanja pozvanih predavača, 26 stručnih predavanja naših članica i članova, te 13 stručnih predavanja medicinskih djelatnika s naglaskom na novosti u liječenju i skrbi hematoloških bolesnika, organiziranih u suradnji s proizvođačima lijekova i medicinskog materijala. Vjerujem da je radni dio kongresa – sadržajno, tematski i predavački – bio raznovrstan i na dostojnoj razini kvalitete, po satnici zanimljiv i poticajan za slušateljice. Na osnovama ovih, prvih zajedničkih iskustava razmišljamo kako se svaki projekt u budućnosti može još usavršiti, jer tako nalaže naš korisnički karakter udruge. Prikazano je i 13 stručnih postera, što nas mora ispuniti zadovoljstvom; autorice su vrijedno radile da bi nama drugima na dokumentiran način predočile svoje znanje i iskustvo. I održana je jedna radionica – o port kateterima.

Čast nam je svojim dolaskom iskazao Mario Gazić, predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara, koji je pozdravio prisutne i ponudio nam podršku za buduće aktivnosti.

Pozvane vanjske predavačice, dr. sc. Sonja Kalauz i dr. sc. Senka Repovečki iznimno su nas obogatile svojim dolaskom, izlaganjima i temama: “Zadovoljstvo medicinskih sestara kao indikator kvalitete u području zdravstvene njege” i “Interpersonalni odnosi u sestrinstvu”, što je potvrđeno u komunikaciji među članicama KroMreže. Pozvana predavačica prof. dr. sc. Slobodanka Ostojić Kolonić prikazala nam je on-line iznimno važan i detaljni položaj hematoloških bolesnika, strategiju liječenja i izazove za vrijeme pandemije SARS-CoV-2 virusa.

Kongres je tematski obuhvatio 5 područja zdravstvene njege hematološkog bolesnika, i to : skrb za hematološkog bolesnika za vrijeme epidemije SARS-CoV-2 virusa, venski pristupi, psihološka potpora bolesnicima i sestrinskom osoblju, ostale teme. Noviti u liječenju i postupcima prikazani kroz u 10 cjelina putem 13 predavanja.   

Kongres je imao i međunarodni karakter. Kao predavačice pridružile su nam se kolegice iz Crne Gore, Mirnesa Mulić i Jelena Vušurović, koje su prikazale iskustva iz svojih radnih sredina. Zahvaljujemo im se na odazivu i vjerujemo da ćemo nastaviti suradnju u budućnosti.

Stručni rad i komunikacije odvijali su se, dakle, u više komunikacijskih formi i to: predavanja, rasprave prije-nakon, posteri, te radionica. Svoje značenje ima i imat će i tzv. post–komunikacija nakon odlaska iz Zadra: sažeci predavanja dostupni su u Knjizi sažetaka i na portalu naše Udruge.  Treba naglasiti, zanimljiva, brza i stalna komunikacija tekla je i teče putem  facebooka; zadovoljstvo je gledati sve objave prije, za vrijeme i nakon Kongresa.

Kongres je imao više važnih ciljeva. Prva i temeljna namjera bila je – potaknuti stjecanje i razmjenu znanja i iskustava na području zdravstvene njege hematoloških bolesnika. Drugi planski smjer ciljao je stručno povezati sve hematološke medicinske sestre i tehničare (Ne zaboravimo, naša Udruga broji već sada 220 članica i članova, dakle, većinski dio svih hematoloških sestara. Ukupan broj sestrinskog osoblja koje skrbi o hemalotoškim stanjima i bolestima ljudi u RH još ne znamo, ali vjerujemo da je tek nešto veći).

 I, ne manje važan cilj, bio je i ono što se ne smije nikad zanemariti – međusobno se bolje upoznati, družiti, neposredno, ljudski.

O USPJEŠNOSTI RADNOG-STRUČNOG DIJELA KONGRESA

Vjerujemo da smo našim 1. Kongresom, kao velikim fizičkim susretom, dostatno i po prvi put,  razradili i utrli jasan put ka ostvarenju glavnih ciljeva KroMreže. Posjetimo se još jednom i ovdje na njih – to su: unaprjeđenje sestrinske skrbi hematološkog bolesnika, edukacija i stručni razvoj hematoloških medicinskih sestara, kao i promocija i unaprjeđenje profesije hematoloških medicinskih sestara i tehničara. Posebno vrijedan cilj KroMreže je i edukacija, potpora i motiviranje mladih hematoloških medicinskih sestara na profesionalni razvoj. Vjerujemo da smo i to ostvarili kroz dolazak na Kongres i uključenost mlađih sestara, u dobi do 30-ak godina. Potvrda toga je i nagrađivanje najboljih postera: tri nagrade za naj-postere dodjeljene su članicama s 2, 3 i 6 godina radnog iskustva na hematologiji, tim redom). Jedan od specifičnih ciljeva udruge, upisan u Statut, jest i promicanje zdravog načina života, što smo ostvarili nagrađivanjem najuspješnijih hodača u akciji mjerenja koraka tijekom Europskog tjedna kretanja, od 16. do 22. rujna 2021. Stigle su 22 prijave, a nagradili smo njih petero. Jedna činjenica se i ovdje zorno vidjela: koliko sestre i tehničari učine koraka svaki dan!

EVALUACIJA UPITNIKA – MIŠLJENJA O USPJEHU

Da bismo sa svakim novim kongresom / drugim velikim skupom bili još bolji, nismo propustili učiniti evaluaciju ispunjenih upitnika sudionica, koju je priredila Nina Jajaš, glavna sestra Zavoda za hematologiju KBC Rijeka, koju ćete moći pročitati i na našem portalu.Nas koji smo prvi vidjeli rezultate analize ispunilo je zadovoljstvo – jer su brojke i mišljenja jasno ilustrirale radost, lijepe doživljaje i uspomene koje ćemo s Kongresa ponijeti u svoje bolnice i doma. Statistički pokazatelji, ali i komentari i prijedlozi koje smo čuli na sustretu, zapisani u ovoj evaluaciji, a koju možete pročitati na portalu Kromreže, poslužit će usavršavanju budućih velikih susreta.

MOGUĆI BUDUĆI NAPREDAK U STRUČNOM DIJELU NA NAREDNIM SKUPOVIMA (IDEJE)

Povijest je učiteljica života. Pravo učenje počinje kad smo nešto naučili!

Posao je završen tek onda kad se iz njega još nešto nauči!, ponovljam moto s početka ovog osvrta. Kao neposredna sudionica, promatračica i svjedokinja, kako se kaže,  “iz bliza”, uzimam si slobodu iznijeti tek dio zapažanja o onom što bi se moglo unaprijediti, čemu pridati još pozornosti u narednim skupovima:

 • Još više prepoznati interese i potrebe slušateljstva; stručna izlaganja prilagoditi što više strukturi polaznika (da su teme od općeg interesa za 60-80% sudionika)
 • Više interaktivnog rada, organiziranih rasprava nakon izlaganja, pa radionica i okruglih stolova, do izdvojenih predavanja za manje specifične skupine,  u manjim dvoranama i sl.
 • Satnicom isplanirati ponešto/ dovoljno slobodnog vremena za druženje i neformalnu komunikaciju, obilazak grada
 • Poticati članice i članove da u radovima bude što više iznošenja dobrih iskustava iz različitih bolnica, obrade podataka, prikaza slučajeva, uspješnih projekata i napretka u kvaliteti rada, organizaciji, edukaciji, što bi moglo biti korisno i drugima.
 • Razgovarati podacima o radnim uvjetima, koji nisu ujednačeni po sredinama, o stvarnosti koja negdje ne može osigurati optimalnu kvalitetu skrbi
 • Poticati na organizirani način na još više svestranog sudjelovanja mladih sestara, posebnim pozivima te podrškom u priprema izlaganja i pisanja radova
 • Dostaviti prezentacije dovoljno unaprijed na Stručni odbor koji treba osigurati da se isti tematski dijelovi ne ponavljaju u više prezentacija/ da se izbjegne više sličnih tema ili previše tema iz jednog područja. Raznovrsnost je važan kriterij za uspjeh stručnog dijela skupa
 • Pažljivo odmjeriti i u pravoj mjeri predvidjeti zastupljenost ranije navedene tri grupe stručnih tema (pozivna predavanja : predavanja sestara : noviteti u liječenju i postupcima), da si na taj način osiguramo raznovrsne i korisne sadržaje za što veći dio sudionica i sudionika
 • Na vrijeme predvidjeti i pozvati kvalitetne vanjske predavače (pozvana predavanja); oni su nam dragocjeni!
 • I dalje pažljivo birati mjesto održavanja velikih skupova. Zadar i hotel Kolovare bili su vrlo dobar izbor, a želja nam je da se buduća velika događanja odvijaju i u drugim, raznim dijelovima naše zemlje
 • Kada epidemiološke mjere to budu dozvoljavale, uključiti grad i bolnicu domaćina u organizaciju Kongresa; po mogućnosti približiti sudionicima hematološku djelatnost bolnice posjetom i razgovorom s tamošnjim sestrama.

PLANIRANJE I PRIPREMA KONGRESA, U SPECIFIČNIM OKOLNOSTIMA

Ovaj je Kongres po mnogočemu bio veoma opsežan, zahtjevan, kompleksan skup, kojeg je valjalo dobro organizirati, u veoma kratkom vremenu i to u pandemijskim uvjetima. Sve to postavilo je pred organizacijsku grupu velike izazove, tražilo velik trud, ispravna razmišljanja i procjene. I ne smije se zaboraviti – radilo se ponajviše u slobodno vrijeme, uz naše često veoma naporne radne dane. Uvjerena sam da će nam naredni puta biti lakše, jer ćemo se tada već bolje znati i moći aktivirati širu grupu za rad na organizaciji. I imamo već dobra zajednička iskustva, koja ćemo pohraniti u pamćenje, a nadam se i u pisanoj formi. Meni osobno, kao predsjednici, pa time i vođi izvedbe, ovo je bilo jedno iznimno lijepo, ali i zahtjevno razdoblje. Usuđujem se kazati: malo koja organizacija bi ovakav pothvat izvela u pola godine od svog osnutka. A paralelno s pripremama za Kongres, tekle su aktivnosti na podizanju udruge, okupljanju 220 članica i članova u organizaciju. Imamo razloga biti ponosni na sve ovo!

Ovakav kongres bio je zahtjevan projekt i u pogledu financija. U ovom trenutku zbrajaju se i financijski pokazatelji – troškovi i prihodi. U svemu tome, važno je spomenuti, sudionici Kongresa kao pojedinci i mi kao udruga naišli smo na razumijevanje i podršku brojnih pojedinaca i firmi, koji su na razne načine prepoznali i podržali ciljeve Udruge.  Iz razumljivih razloga nećemo navoditi sve njih. Ali – velika im HVALA, što ćemo im ponoviti još jednom, uksoro –  i to posebnim pismom svakome.

DUG JE ISPUNJEN I KRUG ZATVOREN, KAD SE KAŽE MNOGIMA – HVALA!

Hvala svima koji su dali svoj doprinos, na doista razne načine: kao organizatori, predavači ili autori postera, “pribavljači” financijskih sredstava,  savjetnici s kojima smo brusili zamisli. Hvala svima vama koji ste došli na Kongres; bilo je važno pokazati da nas ima, da smo žive i djelatne – mi hematološke medicinske sestre i tehničari!!!

Zahvaljujem posebno vanjskim predavačima koji su odvojili svoje slobodno vrijeme  – hvala im na njihovu pozitivnom utjecaju na nas kolegice/kolege i Udrugu. Za dobar ishod Kongresa zaslužni su i vanjski kooperanti – outsoursing tvrtke i pojedinci. Dugujemo veliku zahvalnost Vidu Benku, tehničkom organizatoru skupa na svekolikoj podršci i pomoći u organizaciji i održavanju Kongresa. Na odličnom profesionalnom radu! Naravno, i njegovoj agenciji Vivid Original d.o.o. Dobro nas je tijekom priprema pratio i projektant i administor portala www.kromreza-hmst.hr, gosp. Robert Kufner, hvala mu na doprinosu tijekom i nakon ljeta, na rezultatu-činjenici: da se portal, podrškom i naših sestrinskih ideja i napora, tako brzo upogoni.

Hvala svima na zajedništvu u radu i druženju, podijeljenoj radosti.

U Zagrebu, 17.10.2021.

Ljiljana Pomper,

Predsjednica udruge Kromreža-HMST