Mijelodisplastični sindrom je bolest koštane srži pri čemu se povećano stvaraju nezrele krvne stanice kraćeg životnog vijeka i poremećene funkcije  od onih zdravih.

Bolest se može razvijati duži period ,a simptomi koji se javljaju su podložnost infekcijama radi smanjenog broja leukocita, umor i smanjeno podnošenje napora zbog anemije,sklonost krvarenju i nastanku spontanih krvnih podljeva radi niskih vrijednosti trombocita.

MDS je predominantno  bolest starije životne dobi iako se može pojaviti kod ljudi svih dobnih skupina.30%bolesnika može razviti akutnu mijeloičnu leukemiju iz MDS(MDS visokog rizika) dok MDS niskog rizika predstavlja kroničnu bolest koja se manifestira prvenstveno simptomima anemije(umor,nedostatak zraka,

Liječenje bolesnika uključuje praćenje,potpornu terapiju(transfuzije,antimikrobna terapija,faktori rasta leukocita),kemoterapiju(azacitidin),transplantaciju koštane srži o čemu se donosi odluka na liječničkom konziliju u najboljem interesu za bolesnika.

U bolesnika koji učestalo primaju transfuzije eritrocita možda će kroz dulji vremenski period biti potrebni lijekovi iz skupine tzv.kelatora željeza koji višak istog odstranjuju iz organizma in a taj način sprečavaju oštećenje vitalnih organa(srce,mozak,jetra)

Skrb o bolesniku provodi multidisciplinarni tim koji uključuje liječnika hematologa,med.sestru/tehničara,fizioterapeuta,transfuziologa,dijetetičara i psihologa.

Ciljevi liječenja su ublažiti  simptome bolesti ,poboljšati anemiju,kontrolirati  infekciju, sprečiti krvarenje  i najvažnije poboljšati kvalitetu života i produljenje preživljenja bolesnika.
Cilj Svjetskog dana MDS je podignuti svjesnost o  pojavnosti i naravi bolesti .

Podizanje razine svjesnosti  MDS ima za cilj poboljšati indirektno i kvalitetu života bolesnika,primjenom potporne terapije minimalizirati simptome koji bolesniku ometaju svakodnevnicu.

 Bolesnici tijekom hospitalizacije međusobno  mogu  razmijeniti iskustva sa drugim liječenim bolesnicima koji boluju od MDS-a,saznati informacije o tijeku liječenja , osjećaj usamljenosti koji se može javiti zamijeniti podrškom, prihvaćanjem i novim znanjima o bolesti koja ne mora biti faktor ograničavanja u svakodnevnim aktivnostima.

Svi članovi multidisciplinarnog tima uvijek su na raspolaganju bolesniku pružiti informacije na sva pitanja vezano uz područje njihove ingerencije.

KB Merkur je u RH Referentni centar za bolesnike oboljele od MDSa od 11.09.2015.

Med.sestre i tehničari  najveći dio svog vremena provode uz bolesnika,svojim savjetom i postupcima nastojimo pružiti potporu  bolesniku,dati pravovremeno točne informacije i pokušati boravak bolesniku na odjelu ili u dnevnoj bolnici učiniti manje stresnim, posebno u današnjim izazovnim vremenima SARS-COV 2 infekcije koja još dodatno može biti kompromitirajući faktor u nastanku infekcije.

Uvijek nastojimo svojim osmijehom i pozitivnim stavom biti potpora bolesniku,a osmijeh koji nam biva uzvraćen najveća su nam nagrada za naš trud i poticaj da budemo još bolji u svom pozivu.

Suzana Špiček,bacc .med.techn.,

KB Merkur,Glavna sestra Odjela hematologije