<a href="http://www.freepik.com">Designed by starline / Freepik</a>

Uoči Svjetskog dana darivatelja krvi koji se obilježava 14. lipnja želim se prvenstveno zahvaliti svim darivateljima krvi.Vjerujem kako u svoje ime, tako i u ime KroMreže, ali i u ime svih hematoloških bolesnika u RH kojima bi njihovo liječenje i oporavak bili nezamislivi bez ovih velikih ljudi. Od srca Vam hvala!

Svake su godine spašeni milijuni života zahvaljujući transfuzijama krvi i krvnih pripravaka. Krv nije moguće proizvesti u farmaceutskim industrijama, što znači da se ne može kupiti. Jedini izvor krvi je čovjek – dobrovoljni darivatelj, koji svojim plemenitim i humanim činom spašava tuđi život. Svatko od nas može spasiti nečiji život.

TKO MOŽE BITI DARIVATELJ?

  • krv može darivati svaka osoba u dobi od 18-65 god. života, dobrog općeg stanja, tjelesne težine iznad 55 kg, tjelesne temperature do 37°C
  • muškarci smiju dati krv do 4 puta godišnje (razmak između darivanja mora biti 3 mj.), a žene 3 puta godišnje (razmak 4 mj.)

TKO NE SMIJE DARIVATI KRV?

  • osobe koje bi time oštetile svoje zdravlje ili bi njihova krv mogla ugroziti bolesnikovo zdravlje
  • osobe koje boluju od akutne ili kronične bolesti, uzimaju antibiotike ili neke druge lijekove, osobe na dugotrajnim dijetama i osobe s rizičnim ponašanjem

Da li će netko biti privremeno ili trajno onemogućen u darivanju krvi procijeniti će liječnik prilikom pregleda. Važno je biti iskren prilikom pregleda za darivanje krvi jer time štitimo i svoje i tuđe zdravlje.

KAKO SE DARUJE KRV?

  • darivanje krvi je jednostavan postupak
  • Provjera količine željeza u krvi – iz kapljice krvi dobivene ubodom u jagodicu prsta
  • Kratki razgovor s liječnikom – provjera zdravstvenog stanja
  • Liječnički pregled – provjera krvnog tlaka i rada srca

Razgovorom i pregledom liječnik odlučuje da li osoba može darovati krv bez škodljivosti za svoje i tuđe zdravlje.

Uzimanje krvi je jednostavan postupak prilikom kojeg je darivatelj smješten u fotelju, zdravstveni tehničar uvodi iglu, koja je povezana s plastičnom vrećicom, u lakatnu jamu. Daruje se 450 ml pune krvi.Postupak traje 10-12 min., nakon čega darivatelj kratkotrajno odmori uz osvježenje i lagani obrok. Sveukupno, darivanje oduzima oko 30 minuta vašeg vremena.

Kako bi se zadovoljile potrebe zdravstva Republike Hrvatske za krvi i krvnim pripravcima Hrvatski Crveni križ u suradnji s transfuzijskim službama izrađuje plan prikupljanja krvi. Medicinske sestre/tehničari na odjelima koji skrbe o hematološkim bolsnicima svjesni su koliko su dobrovoljni darivatelji važni u očuvanju i kvaliteti života naših bolenika.

Kao znak zahvalnosti na njihovom daru života, na humanosti i plemenitosti, 14.lipanj proglašen je Svjestkim danom darivatelja krvi.

Hvala Vam!

Nina Jajaš,bacc. med. techn.

Zavod za hematologiju KBC Rijeka