Svakog 1. rujna obilježavamo Svjetski dan kronične limfocitne leukemije KLL-a. Budući da je KLL najčešća leukemija u odraslih i uz to “broj jedan“ obilježavanja Svjetskog dana Mjeseca svjesnosti o raku krvi i time početak ovog međunarodnog događaja koji je pomogao ispričati priču o raku krvi svakog rujna, ima veliku simboličku vrijednost. Globalna KLL zajednica ujedinjuje se kako bi podigla svijest, okupljamo se kako bismo poboljšali razumijevanje ranjivosti bolesnika , poboljšali ishode pacijenata i izazova života s KLL-om.

Kronična limfocitna leukemija vrsta je spororastuće leukemije koja utječe na razvoj B-limfocita. To je bolest starije životne dobi i incidencija joj raste s dobi i dva puta je češća u muškaraca. KLL može biti asimptomatska, ali se može očitovati i širokim spektrom simptoma kao što su limfadenopatija, splenomegalija, hepatomegalija i neki još nespecifični simptoma kod kojih je vrijeme postavljanje dijagnoze produljeno.

Kao pacijent s KLL-om, prijatelj ili zdravstveni djelatnik, postoji mnogo stvari koje možete učiniti tijekom kampanje i pridružiti nam se na ovaj dan.

Kišobran, oblik štita i dalje nosi poruku Svjetskog dana KLL-a. Pacijenti pogođeni ovom dijagnozom, kao i drugi s oslabljenim imunitetom trebaju pomoć kako bi se mogli pridružiti onima koji su sposobniji za snalaženje ograničenjima koja su još uvijek vezana utjecajem pandemije na njihovu bolest. Zato je ove godine odlučeno pretvoriti kišobran u čamac, tako da ga jednostavno okrenemo nad sobom ili nekim drugim, naglašavajući aspekt proaktivnog izbora za zaštitu drugih. Time zajednica želi naglasiti ideju zaštite , dok u isto vrijeme pojačavamo poruku kretanja naprijed i plovidbe svijetom s COVID-19.

Naglašava se potreba za pronalaženjem novih rješenja koja poboljšavaju živote onih koji su pogođeni ovom dijagnozom, bez obzira na njihove okolnosti. Skrb se razvila i transformirala kroz pandemiju koja je promijenila medicinsku skrb, istaknula zdravstvene razlike i pokazala kako međunarodna znanstvena suradnja može ubrzati otkrića vezano uz zaštitu cijepljenjem. Percepcije ljudi, ponašanja i kulturološke okolnosti utječu na zdravlje zajednice i pomažu nam razviti posebne programe za poboljšanje jednakosti u zdravlju.

Dijeleći informacije, pridržavajući se najstrožih zdravstvenih standarda i ne skidajući fokus s pacijenata koji su nam pri ruci, možemo pozitivno utjecati na ishode oboljelih.

Podržimo kampanju, uključimo se u mnogobrojne akcije podrške i pomoći, što oboljelih od KLL-a, tako i zdravstvenih djelatnika koji kroz svoj životni poziv skrbe o najranjivijima. Ukrcajmo se, zaplovimo mirnom lukom i po potrebi preokrenimo taj „štit“ povrh glava  i pomozimo istaknuti izazove s kojima se suočavaju pacijenti i njihove obitelji s KLL-om.

Marija Petrović

Zavod za pedijatrijsku hematologiju, onkologiju i transplantaciju krvotvornim matičnim stanicama

Dnevna bolnica