Crveni Nosovi klaunovidoktori udruga su koja u sebi okuplja 32 izvedbena profesionalna umjetnika. Kroz umjetnost kazališnog klauna i sve pripadajuće mu izvedbene vještine  humora, glazbe, fizičke komedije, improvizacije, u zadnjih 12 godina redovito obilaze sve dječije bolnice i odjele diljem Hrvatske. Posjećuju korisnike  u domovima za starije i nemoćne  na stacionarnom djelu, gdje su smješteni slabo pokretni ili nepokretni korisnici doma.

Crveni Nosovi  dio su međunarodne organizacije Red Noses International smještene u Beča u Austriji koja okuplja 11 europskih zemalja, čije crvenonosne organizacije također svakodnevno donose radost, smijeh i nadu ljudima u potrebi.

Foto: Arhiva CN

Posao klaunovadoktora zapravo je misija, što u prijevodu s grčkog jezika znači poslanje. Klaunovidoktori s ljudima s kojima stupaju u kontakt povezuju se s iskrenim emocijama i djeluju prvenstveno iz srca, a potom iz svih profesionalnih znanja i vještina.

Ono što nosi klaunsku misiju u bolnici je povezujuća snaga humora i igre. Klaun se povezuje s onim zdravim u osobi koju sretne i iz toga gradi priču. Ljudi koji se suočavaju s bolešću najčešće ne žele sažaljenje već da se u njima prepozna čovjek, njegova snaga, ljepota, talenti. S tim ljudskim djelom,  kroz humor, klaunovidoktori svojom klaunovskom igrom grade komunikacijski most zvan SMIJEH.

Foto: Arhiva CN

Uz redovite posjete u bolnicama i domovima za starije, Crveni Nosovi razvili su i posebne programe među kojima vrijedi istaknuti Humor u Zdravstvu. HUZ, kako ga skraćeno zovemo, namijenjen je medicinskom osoblju i učenicima i studentima medicinskog usmjerenja. Kroz njega klaunovi koji su certificirani profesionalci, educirani na Akademiji HUZ-a u Beču,  održavaju radionice na kojima dijele svoje znanje s medicinskom strukom. Na radionicama naglasak stavljamo na otvorenu, nenasilnu i obostranu komunikaciju te učimo polaznike kako koristiti humor s pacijentima i među kolegama, a pritom zadržati poštovanje u obraćanju. Raznim igrama ohrabrujemo medicinsko osoblje i pomažemo im da osvijeste da je humor već prisutan na njihovim odjelima te raspravljamo o prednostima koje donosi komunikacija u sigurnom okruženju, koje dopušta da iza profesionalca stoji čovjek.

Foto: Arhiva CN

Zašto je humor u čovjeku bitan?

Nije lako definirati i objasniti humor. Samo pokušavanje već izaziva duhovitost ali… evo pokušaja.

Humor, sposobnost izražavanja ili percipiranja onoga što je smiješno, istovremeno je i izvor zabave i sredstvo suočavanja s teškim ili neugodnim situacijama i stresnim događajima. Iako izaziva smijeh , humor može biti ozbiljan posao. Od svojih najbezdušnijih oblika do onih apsurdnijih, humor može igrati ključnu ulogu u stvaranju društvenih veza, oslobađanju napetosti.

Prema istraživanjima humor koji je najprisutniji u bolničkom  okruženju je humor vješala  ili crni humor. On uključuje teme koje su prijeteće ili  negativne na neki drugi način. Ova vrsta humora može biti dobra i pružiti olakšanje u mračnim i uznemirujućim okolnostima,  on je ventil za otpuštanje neugodnosti i uključuje  one koji su redovito uronjeni u njih, poput bolničkog osoblja.

Foto: Arhiva CN

Strašna pomisao je šta bi se dogodilo ljudskom rodu da se iz njega kao jedan od začina življenja,  izvuče humor. Šta bi ostalo? Kako bi izgledala svakodnevica? Kako bi izgledali međusobni odnosi?

Ono što iskren smijeh izazvan humorom donosi je da može ublažiti emocionalni udarac teškog iskustva i razvedriti napetu atmosferu. Kao zajedničko iskustvo, humor može pomoći u zbližavanju prijatelja, obitelji i romantičnih partnera. Humor i smijeh donose socijalnu podršku i poboljšanu sposobnost promišljanja tegobnih situacija.

Foto: Arhiva CN

Prema tvrdnjama znanstvenika smijeh pozitivno djeluje na mozak, naše emocije, oči, pluća, hormone i srce. Dok se smijemo kao i dok se bavimo nekom tjelesnom aktivnosti, oslobađa se hormon endorfin (jedan od četiri tzv. hormona sreće). Endorfin dokazano djeluje poput snažnog antidepresiva, smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti i pomaže u borbi protiv upalnih procesa.

Zaključak ovog teksta neka ostane nezaključen nego otvoren i sve skupa nas pozove na otvorenu komunikaciju ispunjenu poštovanjem, duhovitošću i mišlju da se iza vas prekrasnih i vrijednih profesionalaca/ki krije čovjek koji uči, diše i stvara.

Ipak mi je na um pao zaključak pa citiram velikog  C.G. Junga: „Ne težite savršenošću jer je nedostižna, već cjelovitosti.“

Više informacija o radu crvenih nosova potražite na www.crveninosovi.hr

Petra Bokić, klaundoktorica i asistentica umjetničkom odjelu Crvenih Nosova