Kratica ACAP dolazi od Assosiation of Croatian and American Profesionals, to je udruga koja podrazumijeva međunarodnu mrežu Hrvatko-Američkih profesionalaca. ACAP trenutačno broji više od 2000 članova koji dolaze iz područja industrija, medicine, turizma sve do znanstene i akademske zajednice. ACAP je osnovan 2014 godine i kroz svo vrijeme djelovanja nastoji inspirirati profesionalce različitih struka/profesija iz Hrvatske i Amerike, te drugih zemalja svijeta za razmjenu znanja, iskustva te otvaranje novih poslovni mogućnosti kao i očuvanje Hrvatske kulturne baštine. ACAP je neprofitna organizacija koja umrežava hrvatske i hrvatsko-američke stručnjake, te podržava nehrvatske stručnjake koji su aktivni u svom području djelovanja u Hrvatskoj. Aktivno pristupa pružanju prilika za novi profesionalni razvoj te posljedično pomicanje standarda življenja i rada u Hrvatskoj.

Zaklada ACAP osnovana je s ciljem pomaganja znanstvenim, književnim i obrazovnim programima i aktivnostima. Uloga zaklade je podupiranje društveno korisnih aktivnosti koje ostvaruju značajan utjecaj na zajednicu.

KroMreže HMST prepoznata je kao udruženje hematološkim medicinskih sestara koje svojim radom doprinosi promicanju skrbi za hematološke bolesnike. Predsjednik ACAP-a prof.dr.sc. Steven (Živko) Pavletić osobno je pozvao članove Upravnog odbora na sudjelovanje u 7. konferenciji ACAP-a koja se održala u Zagrebu u Hotelu Sheraton od 05.do 08. 07.2023 godine.

7. konferenciju ACAP-a u Zagrebu svečano je otvorio svoji govorom dobrodošlice Hrvatski premijer Andrej Plenković i predsjednik ACAP-a prof.dr.sc. Steven (Živko) Pavletić, nakon čega su usljedila predavanja i interaktivni paneli vođeni vrhunskim stručnjacima iz Hrvatske, SAD-s i EU koji su iznosili svoje stavove i novitete o različitim temama te potakli rasprave na teme specifičnih područja iz pojedinih profesija.

Hematološku granu medicine predstavili su prof.dr.sc. Dražen Pulanić, voditelj tima za cGVHD i prof.dr.sc. Igor Aurer predstojnik Zavoda za hematologiju, Klinike za unutrašnje bolesti KBC Zagreb.

Prof.dr.sc.Pulanić je predstavio rad cijelog tima koji radi na projektu zbrinjavanja dugoročnih kroničnih komplikacija alogenične transplantacije krvotvornih matičnih stanica točnije kroničnog GVHD-a, zahvaljujući ovom projektu i suradnji sa prof.dr.sc. Steven Pavletićem brojni naši stručnjaci imali su priliku svoje znanje i vještinu steći u National Cancer Institut Betesda u Americi. Nedavno je medicinska sestra Lucija Jurišić,bacc.med.techn. glavna sestra hematološke dnevne bolnice, KBC Zagreb bila na edukaciju u spomenutom Institutu.

Dok je prof.dr.sc. Igor Aurer predstavio novu metodu liječenja Car-t stanicama, koja je odnedavno uvedena za difuzni B-velikostanični limfom kao i za B-ALL. Liječenje Car-t stanicama provodi se u KBC Zagreb kao jedinoj ovlaštenoj bolnici za provođenje ovakve zahtjevne i tehnološki visokorazvijene metode liječenja bolesnika s navedenim dijagnozama u regiji.

Datuma 6.7.2023, četvrtak, prvi dan ove multidisciplinarne konferencije je u cijelosti bio posvećen medicini. Program se sastojao od panela, radionica i predavanja stručnjaka iz SAD-a, Hrvatske i EU a teme su se odnoslije na prevencije kronicnih bolesti, organizacije zdravstva, hematologije-onkologije, turizma, sve do uvodjenja novih tehnologija u zdravstvo. S obzirom na teme koje su bile aktualne tijekom prvog dana konferencije, predsjednica KroMreže HMST Vesna Družinić, mag.med.techn. i tajnica KroMreže HMST Josipa Belev, mag.med.techn. odazvale su se pozivu te sa zanimanjem sudjelovale. Na konferenciji je sudjelovao predsjednik HULL-a Dražen Vincek.