U srcu Slavonije, mjestu prepunom žitnih polja, ravnica i slikovitih mjesta, mjestu u kojemu katedrala sv. Petra stoji kao simbol grada, srce u srcu, a grad kao njezin vjerni čuvar i najveći štovatelj, smjestila se manifestacija Đakovački vezovi. Najveći hrvatski tradicionalni festival, simbol očuvanja tradicijske baštine, svake godine okupi na desetke tisuća sudionika i posjetitelja koji tih dana dišu kao jedno.

Već više od pola stoljeća svake godine u srpnju, manifestacija  okuplja zaljubljenike u tradiciju, folklor, povijest, gastronomiju i glazbu. Povijest Vezova seže u daleku 1967. godinu a ime manifestacije osmislio je Milan Rajković, tadašnji ravnatelj Ekonomske škole. Vezovi su manifestacija izvornog narodnog folklora prije svega Slavonije, Baranje i Srijema koju krasi i međunarodni karakter jer okuplja i izvorne folklorne skupine iz svih dijelova svijeta.

Trg ispred najljepše katedrale od Carigrada do Venecije i Ljetna pozornica u prekrasnom Strossmayerovom parku središta su događanja Vezova. Kroz plesne korake folklornih skupina oživljavaju se stare tradicije, upriličuju se prikazi starinskih običaja. Kolo, bećarac, zvuk tambure te raskošno vezene, šlingane i dukatima ukrašene narodne nošnje, mame stanovnike i posjetitelje na ulice grada. Glavni dio Đakovačkih vezova su svečano otvaranje, Međunarodna smotra folklora, Svečana povorka sudionika ulicama Đakova od malog parka do Strossmayerovog parka, Međunarodna smotra folklora, Smotra folklora Hrvatske, Smotra folklora Slavonije i Baranje, i Izbor za najbolje nošeno narodno ruho.

 Kad izdaleka, prilazeći Đakovu začujete topot konja, znajte da ste nam pravom putu prema Đakovačkim vezovima. Usporedno s bilom grada čuje se topot nacionalnog blaga. Đakovački vezovi su i smotra konja iz uzgoja seljačkih domaćinstava udruženih u Konjogojske udruge.

Ove godine na Đakovačkim vezovima od svečanog otvaranja do Svečane povorke ulicama grada sudjelovale su članice KROMreže.

 Odlučile smo otputovati u Slavoniju, pridružiti se članovima KUD-a Zora iz Piškorevaca i aktivno sudjelovati u Svečanoj povorci obučene u narodne nošnje toga kraja. Prisustvovale smo svečanom otvorenju ispred katedrale sv.Petra gdje je upriličen glazbeno scenski program „Svi se momci oženiše…”. Subotu smo iskoristile za obilazak grada, Đakovačke katetrale, Đakovačke ergele lipicanaca te uživale u gastronomskoj ponudi grada. Večer je ispunio glazbeni koncert Željka Bebeka, a u rano nedjeljno jutro krenulo je spremanje za Svečanu povrku.

Narodne nošnje u posudbu smo dobile od članica KUD-a koje su pokazale veliku volju spremiti nas u narodnu nošnju Piškorevačkog kraja i dozvoliti da ponosno prošetamo njihovo blago ulicama grada Đakova.  Pokazale su nam kako hodati i stajati u nošnji, kako treba paziti na svaki detalj i pokret zbog same starosti narodnih nošnji i vrijednosti koje imaju. Članice KUD-a spremile su nas u mlade snaše. Na glavi smo imale „ritke“ šamije na cvjetove i na stakalca koje su bile ukrašene šumicom i malim dukatima. Obučene u oplečke i dvije podsuknje, preko toga „bile“ rubine i krpana i svilena pregača. Naša ramena preklili su šlingani čoškovi i dukati vezani u tri reda. Na nogama smo imale opančiće. Prekrasne narodne nošnje krasile su nas toga dana, a mi smo ponosno uz pjesmu i pokoji gutljaj zlatne šljivovice prošetale srcem Slavonije. Svoje slobodne dane iskoristile za jedno predivno iskustvo i očuvanje tradicije gdje se planiramo vratiti i iduće godine.

Đakovački vezovi su manifestacija koja za svakoga ima po nešto. Čuvar izvornosti ovoga kraja, ali i ostalih krajeva Hrvatske i inozemstva uči mlade, i podsjeća stare na važnost očuvanja običaja.

Božana Rakušić, mag.med.tech.

Zavod za hematologiju

KBC Zagreb