Ulazimo u mjesec rujan, koji se još i naziva zlatni rujan. Ubiru se zreli plodovi, zlate se zeleni listovi na stablima, počinje nova školska godina, održavaju se mnoge manifestacije…

Sve je dobro dok je čovjek zdrav sve je zlatno, sjajno, živahno. Bolest često sav zlatni sjaj zasjeni, od muke pocrvenimo, problijedimo…

Mjesec rujan posvećen je u našem medicinskom krugu kao mjesec podizanja svijesti o raku krvi. Krv je tekućina koja teče cijelim našim tijelom. Ona daje snagu, život, polet.

Postoji preko 100 različitih vrsta raka krvi. Najučestalije se leukemije, limfomi, multipli mijelomi i mnogi drugi koji narušavaju kvalitetu života čovjeka. Rak krvi može se očitovati bilo gdje u tijelu, jer krv kola cijelim našem tijelom.

Leukemije se javljaju duž cijelog čovjekovog života najučestaliji su rak krvi i koštane srži. Pojavljuje se kada tijelo stvara previše abnormalnih bijelih krvnih stanica i ometa sposobnost koštane srži da stvara crvene krvne stanice i trombocite.

Limfomi se dijele u dvije velike skupine u Ne- Hodgkinove i Hodgkinov limfome. Oni se javljaju i u dječjoj i u odrasloj dobi.  Ne-Hodgkinov limfom je rak krvi koji se u limfnom sustavu razvija iz stanica zvanih limfociti, vrsta bijelih krvnih stanica koje pomažu tijelu u borbi protiv infekcija. Hodgkinov limfom je rak krvi koji se u limfnom sustavu razvija iz stanica zvanih limfociti. Hodgkinov limfom karakterizira prisutnost abnormalnog limfocita nazvanog Reed-Sternbergova stanica.

Multipli mijelom je rak krvi koji započinje u krvnim plazma stanicama, vrsta bijelih krvnih zrnaca nastalih u koštanoj srži. Ovaj krvni rak ne javlja se u dječjoj dobi karakterističan je za odraslu dob.

Svi oblici raka uzrokovani su promjenama (mutacijama) DNA u krvnim stanicama. Promjene koje se javljaju one uzrokuju da se krvne stanice počnu ponašati nenormalno, te se počinju naglo i nekontrolirano stvarati u oblicima i stanjima koja izazivaju bolesno stanje. Ove promjene se događaju tijekom cijeloga života i najčešće nisu genetski uvjetovane da bi se reklo da ih djeca mogu naslijediti od roditelja. Često ne znamo što izaziva nastanak raka krvi, postoje stvari koje povećavaju rizik a to su izlaganje određenim kemikalijama, velikim izvorima zračenja, primjenama kemoterapija, razvoj oštećenja koštane srži – mijelodisplazija (raniji naziv preleukemija) neke genetske bolesti i sindromi.

U današnje doba postoje mnogi načini i pristupi u liječenju osoba koje su oboljele od raka krvi. U ovom mjesecu rujnu posvetit ćemo se obilježavanja svjetskih dana  i tako sudjelovati u podizanju svijesti i znanja o raku krvi.

Katarina Kovačević mag.med.tehn

KBC Zagreb Klinika za pedijatriju

Zavod za hematologiju i onkologiju – Dnevna bolnica