Anemija je stanje koje je karakterizirano sniženim vrijednostima eritrocita i hemoglobina u krvi. Crvena krvna zrnca ili eritrociti vežu na sebe hemoglobin, protein koji je bogat željezom te se vežu za kisik u plućima i prenose ga do tkiva u cijelom tijelu. Budući da anemija smanjuje broj crvenih krvnih stanica i hemoglobina u krvi, u tijelu se ne može prenositi dovoljna količina kisika te iz tog razloga jedan od glavnih simptoma anemija budu slabost i umor.
Anemija koja je uzrokovana manjkom željeza najčešći je tip anemije. Nedostatak željeza povezan je s gubitkom krvi, ali povremeno može biti i uzrok slabe apsorpcije željeza. Također može biti uzrokovana i nedostatkom vitamina B12 koji je obično povezan s lošom prehranom. Aplastična anemija je rijedak poremećaj zatajenja koštane srži u kojem koštana srž ne proizvodi dovoljno krvnih stanica (eritrocita, leukocita, trombocita) kao posljedica nedostatka krvotvornih matičnih stanica u koštanoj srži. Postoji još i hemolitička anemija koja je karakterizirana raspadanjem eritrocita u krvotoku ili u slezeni tj. kada se eritrociti raspadaju brže nego što ih koštana srž može stvoriti. Anemija srpastih stanica je nasljedna hemolitička anemija u kojoj su eritrociti neprirodnog oblika, nalik srpu. Iz tog razloga stanice gube fleksibilnost i pokretljivost te na taj način teže prolaze kroz krvne žile i teže opskrbljuju tijelo kisikom.
Znakovi i simptomi anemije ponekad se teže prepoznaju ako anemiju uzrokuje kronična bolest. Najčešći simptomi su:
- slabost
- umor
- gubitak apetita
- bljedilo
- hladni ekstremiteti
- glavobolja
- bol u prsima
- kratkoća daha
Postoji nekoliko vrsta anemija ,a mnoge od njih se ne mogu spriječiti jer su genetski uzrokovane. Konzumacijom zdrave hrane može se utjecati na pojavu anemije koja je uzrokovana nedostatkom željeza.

Preporuča se konzumirati namirnice koje su bogate željezom kao što su:
- crveno meso (govedina)
- jetrice
- losos
- tuna
- morski plodovi
- lisnato i zeljasto povrće, osobito tamnozeleno lisnato povrće poput špinata
- citrusno voće i voće koje je bogato vitaminom C (limun, naranče, limeta) preporuča se uvesti u svakodnevnu prehranu jer pomaže u apsorpciji željeza
- Orašasti plodovi kao što su lješnjaci, orasi i bučine sjemenke su nutritivno bogate namirnice, a sjemenke pistacije osiguravaju dnevno 6.7 % ukupnih dnevnih zaliha željeza u tijelu.
Liječenje anemije ovisi o vrsti anemije. Uz promjenu prehrane liječnici najčešće preporučaju konzumiranje suplemenata poput folne kiseline i vitamina B12, a primjena transfuzije jedan je od glavnih načina liječenja anemije.
Kristijana Vošćak, mag.med.techn.
KBC Zagreb, Klinika za pedijatriju
Dnevna bolnica, Zavod za hematologiju i onkologiju