Svjetski dan bolesnika ustanovio je 1992. godine papa Ivan Pavao II. Ovaj poseban dan obilježava se svake godine 11. veljače, na dan spomen dana Gospe Lurdske.

Dana 11. veljače 1858. Gospa se prvi put ukazala Bernadette Subirous u špilji Massabielle, u francuskim Pirinejima. Od tada je ovo mjesto postalo neprestana mjesto hodočašća ljudi iz cijeloga svijeta, gdje svake godine oko 5 milijuna bolesnih traži zaštitu i utjehu. Sedamdesetak je neobjašnjivih i priznatih od strane Crkve čuda ozdravljenja.Papa Ivan Pavao II želio je ovaj dan posvetiti bolesnicima iz cijeloga svijeta, kako bi promicao suosjećanje, solidarnost i pažnju prema oboljelima.

Svjetski dan bolesnika ima nekoliko glavnih ciljeva:

Podići svijest društva o izazovima i poteškoćama s kojima se oboljele osobe svakodnevno susreću, promičući veće razumijevanje i podršku. Stvoriti osjećaj solidarnosti između pacijenata, njihovih obitelji i zajednice u cjelini, potičući uzajamnu pomoć i emocionalnu podršku.Dan bolesnik nudi priliku da se prepozna i cijeni rad zdravstvenih radnika koji su svoje živote posvetili brizi i dobrobiti pacijenata.Dan bolesnika poziva na razmišljanje o značenju boli i patnje u duhovnom kontekstu, nudeći trenutak introspekcije, molitve i nade za pacijente i njihove obitelji.

Zahvaljujući Svjetskom danu bolesnika došlo je do zamjetnog pomaka u skrbi i empatiji prema bolesnima. Medicinska i znanstvena istraživanja dovela su do važnih otkrića i napretka u dijagnozi, liječenju i liječenju mnogih bolesti. Dan bolesnika promiče razmjenu znanja i potiče ulaganja u istraživanja kako bi se poboljšali izgledi za oporavak pacijenata.

Zahvaljujući naporima Svjetskog dana bolesnika, raste svijest javnosti o bolestima i izazovima s kojima se bolesnici svakodnevno susreću. To je dovelo do većeg razumijevanja i podrške društva u cjelini.

Pozornost posvećena Svjetskom danu bolesnika dovela je do veće pozornosti i poboljšanja zdravstvenih usluga za oboljele. Razvijeni su programi i inicijative kako bi se osigurala kvalitetna skrb i odgovarajuća podrška onima kojima je potrebna.

Dan bolesnika pogodovao je razvoju mreže podrške među pacijentima, njihovim obiteljima i organizacijama koje se bave skrbi i pomoći. Ova mreža nudi emocionalnu podršku, korisne informacije i resurse za rješavanje izazova povezanih s bolešću.

Na kraju možemo zaključiti da Svjetski dan bolesnika uistinu ostvaruje ono što je papa Ivan Pavao 2 želio da se ostvari – da bude „… snažni trenutak molitve, dijeljenja, prinošenja patnje za dobro Crkve i pozivajući sve da prepoznaju u licu bolesnog brata Sveto Kristovo lice, koje je trpljenjem, umiranjem i ustajanjem donijelo spasenje čovječanstva.“

Izvori:

https://www.famigliacristiana.it/articolo/lourdes-dall-apparizione-della-vergine-alle-guarigioni.aspx

https://giornatamondiale.it/evento/giornata-mondiale-del-malato/

https://www.hospicij-hrvatska.hr/2021/02/11/sv-ivan-pavao-ii-pismo-ustanovljenja-svjetskog-dana-bolesnika/

Sonja Kaurin, bacc.med.tehn.

KBC Osijek

Klinika za pedijatriju