Zdrav čovjek ima tisuću želja, a bolestan jednu.

Briga o zdravlju među najvećim je životnim zadaćama.

Briga o vlastitom zdravlju dio je našeg sveukupnog – odgovornog odnosa prema društvu.

OVA TEMA FUNKCIONIRA, ŽIVIMO JE!

U Hrvatskoj je sustav zdravstvenog osiguranja zasnovan (i) na temeljima solidarnosti, što je velika dobrobit za građane i dostignuće za društvo, tim više što ne spadamo u najrazvijenije i najbogatije zemlje. Nasuprot tom načelu, pretjerana individualizacija svega, kao sociološki temelj društvenog poretka, kako je u pojedinim zemljama, nama je zasad strana, na veliku našu sreću. Sretni smo i možemo biti ponosni na naš pristup sustavu zdravstva, pa tako i obrazovanja, socijalne pomoći, javne sigurnosti…, koji svi imaju jaku socijalnu notu i utkanu osnovnu ideju o dostupnosti većini/ svima. Da… koliko god u zdravstvu imali redove čekanja za specijalističke preglede, a sveučilišta nam ne ulaze u svjetskih TOP 500! Hrvatska je socijalna država. Ali kod nas ipak nema (zasad) one mase beskućnika koji zapušteni i bolesni spavaju na otvorima za ventilaciju uz robne kuće kao kod drugih (čitajte objave na temu beskućnici www.odgovorno.hr ). U Hrvatskoj se ne mora prodati stan i kuća da bi se liječilo od maligne bolesti (U SAD vrijedi slogan Drug or Food! što znači: odluči se – ili ćeš imati za jesti i stanovati ili za liječenje). U nas te ne ubija duboka usamljenost i zatvorenost osobe, tipična za sjeverne zemlje, koja i zdravlje čini krhkim.

Naše nekad izvrsno zdravstvo (po svjetskim kriterijima) erodira, ali se i održava. I zato trebamo uprijeti, svi, da opstane i razvija se.

***

ODGOVORNOST POJEDINCA PREMA DRUŠTVU I ZDRAVSTVENOM SUSTAVU

I zato ovaj naš koncept socijalne države, pa i zdravstva, mora imati podršku pojedinca – građanina, svjesnog i savjesnog. Ono naše zajedničko, društveno, državno, trebalo bi poštovati kao zajedničku tekovinu. Kazat ću, a  da bi svi razumjeli: kao zajedničko imanje – imovinu – kuću…

Tako gledajući na stvar, tema brige za vlastito zdravlje, nije samo odnos prema sebi. Po pitanju vlastitog zdravlja, biti nemaran, opušten, površan.. znači biti neodgovoran prema sebi prvo, ali i prema društvu, drugima. Neodgovoran si i prema obitelji, prijateljima, to se i njih tiče! Tiče se i bolnica i sestara i liječnika i državnog zdravstvenog sustava. I državnog proračuna se to dotiče svake godine i mnogih službi koje neka bolest aktivira! 

Nikad briga za vlastito zdravlje nije samo privatna stvar pojedinca. Ni nebriga! Recimo: kad osoba ogrezla u alkohol nastrada (zdravstveno, egzistencijalno, socijalno), ili kad pušač dobije rak (od 10 osoba koje su imale rak pluća, 9 je pušača), što se tada događa? Ili ovisnik o drogi, također. Kome će se obratiti? Oboljeli ili posrnuli traži pomoć i podršku od ovog hrvatskog društva, kreće obiteljskom liječniku, traži vezu po bolnicama – kao općem dobru. Jer ta osoba vjeruje u bolnice kao mjesta oporavka i ozdravljenja. Dakle institucijama društva se obraća !!! Kad ovisnik o kocki rasproda sve svoje i ono obiteljsko, događa se nešto i društvu važno, što će budućnost ubrzo pokazati – strada jedna obitelj, osoba tone, beskućništvo pokuca…

Znamo za poslovicu: Bolestan ima samo jednu želju – ozdraviti! Zdrav ima 1000 želja.

I društvo, naša država, imaju također želju – da se građani brinu o sebi, odgovorno i savjesno prema sebi i društvu.

***

TOP 10 NAČINA

PREPORUKE ZA BITI ZDRAVSTVENO ODGOVORAN

Zdrav stil života i preventiva 

 1. Razvoj i podržavanje dobrih životnih navika. Tjelovježba (dnevna), česti aktivni boravak i kretanje u prirodi, barem tjedno (izaberite: bicikliranje, trčanje i brzo hodanje, veslanje, planinarenje… Planinarenje je široko preporučljivo – jeftino je i u trenu moguće, svima dostupno, a donosi toliko mnogo: druženje, rekreaciju, svježi zrak, zeleno i plavo okruženje  – to radim već 25 godina i još ću toliko 😊), pravovremeni i pravilno odabrani odmor (dnevni tjedni, mjesečni, godišnji), zdrava prehrana, metode i tehnike opuštanja (dnevno), izbjegavanje dugotrajnijih stresnih zona i mentalno nepovoljnih stanja. Ah, te zdrave navike! – ne rađa se čovjek s njima, treba ih graditi, osvojiti, svjesno i voljom. U početku može biti i teško, ali volja i samodisliplina, kao značajke samo-odgovornosti, 100% pobjeđuju. (Da se podsjetimo: čovjek je zapravo prirodno predisponiran da minimalizira trud, disciplinu i proaktivnost, a u ovom slučaju to je najvažniji uvjet.)

Tuspada i održavanje osobne higijene (posebno ruku), zdravo spavanje…  Treba se zainteresirati i za nasljedni faktor, izučiti porodično stablo, naučiti nešto iz bivših slučajeva članova stabla, ne ponavljati greške iz povijesti obitelji. (Poznati su mi ti slučajevi – kao kad je otac umro mlad od bolesti srca, a sin sa 50 godina nikad nije bio na  pregledu srca. Žalosni smo  kad za tako što saznamo, još i više kad osoba ne reagira na dobronamjernu sugestiju.)

 • Osvijesti – ne dopustiti – otkloniti rizične životne navike. Pušenje decenijama, sklonost alkoholu, preveliko jedenje pa posljedično i enormna debljina, život u neredu od svega … , takva su ponašanja dokazano rizična, zna se i to. Svi smo svoju mladost popratili pušenjem ili nekim pivom, ali nakon „N“ pokušaja, odluka jednom profunkcionira, „upali“ se onaj klik – i ne živimo više s tim.
 • Plansko – redovito obavljanje ozbiljnih preventivnih pregleda. Preventiva zlata vrijedi! Tiče se opstanka života i kvalitete dugih života! U mom slučaju, ja osobno funkcioniram ovako:
 • na kolonoskopiju se ide svakih 5 godina (tako od svojih 40-ih),
 • na pregled prostate i srca svake 2 godine,
 • sistematski obavim jednom u godini, a krvnu sliku, kompletnu ili neki parametar, nekad i češće,
 • radi najranijeg otkrivanja melanoma nekoliko puta godišnje sljeduje nas samopregled kože – a odlazak specijalisti na pregled, valjda je dovoljno, 1 put u dvije godine

Rak dojke, prostate, debelog crijeva, izlječivi su 80-90%, ali jedino onda kad se intervenira u ranoj fazi što je sreća za pojedinca, a sreća i korist i za državu.

 • Odaziv na nacionalne kampanje za rano otkrivanje tumora debelog crijeva, dojke… posebno kod  starijih ljudi. U Hrvatskoj postoji 6 takvih programa (program za pluća još nije profunkcionirao). U pogledu odaziva na sve te kampanje otkrivanja raka, posebno debelog crijeva, stanje je tipično loše. Svake godine u RH ima 3000 novih slučajeva tog tumora, a umire dosta više od 1000 osoba. Odgovornim osobnim ponašanjem u ovom slučaju spasilo bi se i nekoliko stotina života na godinu. Uredan odaziv na poziv sustava društva govori najviše o odgovornom odnosu i ponašanju građana! (Slično mislim i u pogledu izlasku na izbore ili urednog i odvojenog odlaganje otpada! Neodaziv na izbore je iznimno društveno neodgovoran i neozbiljan čin!!!)
 • Zdravstvena kultura podrazumijeva i mnogo toga još: osobni stav, interes, učenje i informiranje (danas imamo puno prilika za to), kritički stav pa i zdravi odmak i kritičnost prema reklamama i općim „istinama“. Društveni pritisak: „Jedi, čini, ponašaj se… ovako, ovo je moderno i u „điru“, nosi neke opasnosti. Zdrava skepsa, kritički stav je DOBAR stav! . Neka se nikad ne zaboravi kako su najveće svjetske kompanije smišljeno učile stanovništvo pušenju (60 do 80-ih godina 20.st.), nagovarale na energetske i gazirane napitke (od 90-ih), a i danas je slično. U naročitoj su opasnosti mladi, poticani na tzv. igrice, prelazak na virtualni život, na „blagi“ alkohol, klađenje i kockanje. Nestvarno, a istinito je to udaljavanje od realnog dobrog života. Da – i od zdravlja!

Simptomi i dijagnoza

 • Po znakovitom simptomu otići liječniku. Ne otezati, kad je jasno da nešto sa mnom nije u ravnoteži i dobro, javite se u ambulantu. Može se proguglati nešto i na internetu, ali ne postati „sam svoj liječnik“. Nužno je sudjelovanje, aktivna suradnja s liječnikom, od  pojave prvih simptoma. Stavovi poput: „Neće valjda mene…“ ili „Bojim se ići na pregled da ne saznam…“, nevjerojatne su izjave u odraslih ljudi.
 • Preuzimanje specijalističkog nalaza u dijagnostičkom centru, od specijaliste. Da li ste uočili plakat (ja jesam) kojim HZJZ upozorava građane na jednu lošu činjenicu: građani u 60% slučajeva ne podižu specijalističke nalaze!. Čim im, onako usput na pregledu, dotični liječnik-specijalist promrmlja  da je „uglavnom sve OK“, ne dolaze po nalaz, ne pročitaju ga u miru i pomno. Ne predaju ga povratno nadležnom liječniku na daljnje postupanje. U nekom slučaju sami ga laički pogrešno ili površno tumačimo.
 • Vođenje osobne arhive o zdravlju, pregledima, složeno po vrstama bolesti, uredno, i to je odraz pažnje koju pridajemo zdravlju. Korisne su i tablice i razne bilješke, memorirana zapažanja, na računalu ili mobitelu. Predlažem sve ažurirati u „realnom vremenu“, odmah po dolasku doma iz bolnice, od liječnika.  

Kurativa – liječenje i održavanje

 • Odgovorno postupanje po svim fazama i aspektima; suradnja s medicinskim osobljem u svim fazama, otklanjanje uzroka i rizičnog načina života, kontrolni pregledi po planu.
 • Odgovorna konzumacija lijekova sukladno uputama. Proučiti uputstva priložena uz lijekove i dr. (nuspojave, kontraindikacije, opasno međudjelovanje lijekova u kombinacijama…).Ne prekidati uzimanje lijekova sam prije isteka planskog roka, kad je dvojba konzultirati liječnika. Ostatak lijekova predatina ovlašteno mjesto za odlaganje i zbrinjavanje.
 • Ostalo

(Opaska autora: Nisam siguran +- u apsolutnu točnost brojki i podataka. Neću to istraživati za ovu prigodu jer i nije važno za osnovnu percepciju teme. Zna se što se htjelo kazati!.)

***

SUBJEKTIVNI TEMELJI OSOBNE ODGOVORNOSTI ZA ZDRAVLJE

Odlučiti se, pratiti, održavati pozornost, bdjeti, učiti, disciplinirati se, biti aktivna i proaktivna osoba!

***

STAV POVRH SVEGA – DEKLARACIJA

Učinit ću sve što je do mene i mojih moći za preventivu i uspjeh liječenja. Ako se, ipak, razbolim, tako je, kako je!  Svaki ishod, dobar ili loš, moguć je kao stvar statistike, slučajnog odabira. Priroda ili Bog tako podese. Ali, uz odgovoran odnos, moj rizik je kudikamo manji. Bit ću odgovoran građanin. Odgovorna osoba – to znači odnositi se mudro i razborito prema sebi i drugima. Jer ulaganje u zdravlje štednja je s najvećom kamatom. Krivo učinjeno i propušteno nekad jedva da se daju nadoknaditi ili ispraviti, ili čak ne mogu! Svijest o važnosti brige za zdravlje u ishodištu je svega, duljeg i sretnijeg života.

I treba djelovati sada!!!

Život nije generalna proba, sve je „u živo“.

Goran Tudor

Predsjednik Udruge MijelomCRO za podršku oboljelima od raka multipli mijelom

Ožujak, 2024.