Koža je za vrijeme ljetnih vrućina najviše izložena direktnom djelovanju sunca i topline. Hidratizacija kože, kao i hidratizacija cijelog tijela, najvažnija je stvar koju morate činiti u vrijeme toplih dana.  Potrebno je imati na umu i onu manje lijepu stranu sunca i prisjetiti se od kolike je važnosti pravilna i kvalitetna UV zaštita kože ako se izlažemo njegovom štetnom djelovanju. Neodgovorno izlaganje suncu predstavlja zdravstveni rizik te bi stoga tijekom ljeta u fokusu svačije rutine njege kože trebala biti zaštita od UV zračenja, odnosno korištenje SPF proizvoda.

Hidratizacija kože

Koža se tijekom ljeta isušuje od mora, sunca, klora iz bazenske vode i vrućine. Nakon kupanja u moru ili bazenu, obavezno se istuširajte običnom vodom, kako bi sa sebe isprali sol ili klor. Nakon toga, preporučuje se kožu namazati hidratantnom kremom. Ova krema neće mastiti vaše lice, ali će mu dati sve potrebne hranjive sastojke kako bi ostalo svježe i elastično. Tako nahranjena koža bit će spremna za daljnje izlaganje suncu i vrućini.

Zaštita prije izlaganja suncu

Prije nego izađete na sunce, sve izložene dijelove tijela trebali bi namazati kremom za sunčanje, tj. kremom s nekim zaštitnim faktorom. Što je sunce jače, zaštitni faktor trebao bi biti veći, pogotovo ako imate blijedu put ili osjetljivu kožu. Poput djece, trebali biste koristiti kreme sa zaštitnim faktorom većim od 30.

Osim korištenja SPF-a, pravilna zaštita od štetnih utjecaja UV zračenja uključuje i praćenje UV indeksaizbjegavanje direktnog izlaganja suncu kada su njegove zrake najintenzivnije, a to je ljeti 10-16h, umjesto toga birajte boravak u sjeni.

 Ljetna zaštita kože nošenjem adekvatne odjeće, osigurava nam dodatnu fizičku zaštitu od štetnog sunčevog zračenja. Materijali za zaštitnu odjeću od sunca trebaju biti pomno birani, a savjetuje se nošenje lagane, prozračne i udobne odjeće. Poželjnija je odjeća u svijetlim bojama, jer one reflektiraju bolje sunčevu svjetlost od tamnijih boja koje ju apsorbiraju.

Svakako preporučuje se i nošenje sunčanih naočala te šešira kojim štitimo oči, lice i tjeme, a na tržištu su se pojavile i posebne marke odjeće te kupaći kostimi s UPF zaštitom od sunca (Ultraviolet Protection Factor).

Ljetna zaštita kože tjemena od sunca

Unatoč tome što je prekrivena kosom, koža tjemena izložena je suncu i drugim vanjskim čimbenicima te također zahtijeva posebnu pažnju i zaštitu. Izloženost suncu može dovesti do niza problema na koži tjemena, uključujući opekline, crvenilo, perutanje i čak oštećenje folikula kose.

Šeširi i kape za zaštitu kože tjemena od sunca su prvi i osnovni korak u zaštiti. Oni će predstavljati fizičku barijeru između kože tjemena i sunčevih zraka.

Također, ljetna zaštita kože podrazumijeva i nanošenje kvalitetnog zaštitnog proizvoda za kosu i vlasište koji sadrži SPF faktor. Postoje različiti sprejevi i losioni za kosu koji pružaju zaštitu od sunca, a istovremeno njeguju vlasište. Ovi proizvodi pomažu u sprječavanju opekotina, suhoće i perutanja kože tjemena. Važno je i redovito hidratizirati kožu tjemena. Upotreba hidratantnih proizvoda ili ulja za vlasište pomaže u održavanju prirodne vlažnosti i sprječavanju suhoće i svrbeža.

Zaštita nakon izlaganja suncu

Nakon sunčanja preporučuje se kožu namazati aloa verom, koja će hidratizirati kožu, ohladiti je i ublažiti djelovanje sunčevih zraka, koje često mogu dovesti i do blagih opeklina na koži.

 Kožu nakon sunčanja možete mazati i posebnim kremama namijenjenim baš za ovakvu upotrebu jer one sadrže sve hranjive i blagotvorne sastojke koje vaša koža treba.

Uz sve ove savjete nikako ne zaboravite piti puno tekućine, pogotovo obične vode. Ne zaboravite da tijelo najprije treba hidratizirati iznutra.

Matija Ozdanovac, med.sestra