Simpozij: Specifičnosti liječenja hemofilijom uzrokovanih lokomotornih komplikacija

Hemofilija spada u rijetke bolesti, stoga je liječenje hemofilije oragnizirano u Referentnom Centru za hemofiliju koji se nalazi u KBC Zagreb kako za djecu tako i za odrasle. Radi spacifičnosti liječenja oboljelih od hemofilije različite struke, koje stjecajem okolnosti dolaze u kontakt s oboljelima, nemaju iskustva sa zbrinjavanjem bolesnika s hemofilijom.

S tim u vezi pokazala se prijeka potreba za organizacijom Simpozija: Specifičnosti liječenja hemofilijom uzrokovanih lokomotornih komplikacija

Simpozij je za glavnu temu imao zbrinjavanje bolesnika s lokomotornim komplikacijama, točnije s hemofiličnom artropatijom. Sve je veći broj bolesnika s hemofilijom kojima je potrebno ortopedsko-kirurško liječenje kao i naknadna rehabilitacija u toplicama.

U suradnji s firmom Agmar d.o.o. Radna skupina KroMreže HMST Tromboze i hemostaze organizirali su Simpozij: Specifičnosti liječenja hemofilijom uzrokovanih lokomotornih komplikacija 14.06. 2023 s početkom u 15 h u predavaoni firme Agmar d.o.o.

Program Simpozija odnosio se isključivo na zbrinjavanje bolesnika s hemofilijom nakon ortopedske operacije.

Kao i prethodni Simpozij o hemofiliji i ovaj simpozij započeo je Prikazivanjem filma Društva Hemofiličara Hrvatske pod nazivom Hemofilija – Faktor promjena. Film na izuzetno osjetljiv i emotivan način opisuje stvarni život oboljelih od hemofilije te navodi probleme s kojima se oboljeli susreću. U filmu je prikazan kroz stvarne priče razvoj liječenja te brige za oboljele u zadnjih 30 godina koliko postoji Društvo Hemofiličara Hrvatske. Jedna od glavnih poruka filma je da je suradnja između Društva hemofiličara Hrvatske i Referentnog Centra za hemofiliju KBC Zagreb zajedničkim radom doprinjela da danas govorimo o kvaliteti života oboljelih, a ne samo o zbrinjavanju akutnih krvarenja.

Voditeljica Referentnog Centra za hemofiliju prof.dr.sc. Ana Boban imala je uvodno predavanje o perioperativnom zbrinjavanju oboljelih od hemofilije te kako terapijski pripremiti bolesnika s hemofilijom za tako veliki zahvat kao što je ugradnja totalne endoproteze kuka ili koljena.

Jedno od zanimljivijih predavnja na Simpoziju bilo je predavanje dr.sc. Maria Josipovića, ortopeda sa Klinike za ortopediju KBC Zagreb tema predavanja je bila Ortopedske operacije kod oboljelih od hemofilije. Kako se životni vijek oboljelih od hemofilije produžio uz nove terapijske mogućnosti, došlo je do povećane potrebe za ugradnjom TEP koljena ili kuka te drugim ortopedskim zahvatima. Oboljeli od hemofilije imaju izuzetno veliki rizik za krvarenje te su ovako velike operacije poput ortopedskih doista pod posebnim rizikom za krvarenje. S druge strane ugradnja TEP-a koljena ili kuka je značajan korak u poboljšanju kvalitete života oboljelih od hemofilije. S toga operativni zahvat poput ovoga moguće je provesti jedino u dobro organiziranim ortopedskim klinikama. Ortopedske operacije oboljelih od hemofilije provode se u KBC Zagreb na Klinici za ortopediju, ali i u Specijalnoj bolnici za ortopediju i traumatologiju – Akromion. Rehabilitacija operiranih oboljelih od hemofilije provodi se u toplicama i to uglavnom u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju u Krapinskim Toplicama i u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice.

Zadnje predavanje održala je Josipa Belev,mag.med.techn. glavna sestra Odjela za hemostazu i trombozu te benigne bolesti krvotvornog sustava. Tema predavanja je bila sestrinske intervencije kod oboljelih od hemofilije. Predavanje se odnosilo na one sestrinske intervencije koje se provode perioperativno kod oboljelih od hemofilije. Preciznim provođenjem sestrinske skrbi kod oboljelih od hemofilije nakon ortopedskih zahvata značajno se utječe na smanjenje rizika za krvarenje u postoperativnom periodu. Nakon predavanja provedena je radionica ispunjavanja sestrinske dokumentacije koja je službeni dokument KBC Zagreb i služi u svrhu praćenja pojave krvarenja te rane detekcije krvarenja kod oboljelih od hemofilije. 

Simpozij je završio raspravom. Sudionici su bile medicinske sestre iz različitih ustanova kroz koje oboljeli od hemofilije prolaze tijekom procesa kirurške pripreme za operaciju, operativnog i postoperativnog perioda.

Hvale vrijedno je da su se odazvale pozivu kolegice iz Krapinskih Toplica, intenzivnog i postintenzivnog kirurškog odjela, ortopedskih odjela, bolnice Akromiona te hematoloških odjela.

Simpozij je završio u ugodnom druženju u prostorima firme Agmar kojima se ovim putem zahvaljujemo na izuzetno ljubaznoj dobrodošlici te ustupnanju prostora i potpori za organiziranje Simpozija.


Edukativni webinar naziva Kardiovaskularno zdravlje oboljelih od hemofilije

U okviru rada Radne skupine Tromboza i hemostaza 12.04. 2022 održan je edukativni webinar naziva Kardiovaskularno zdravlje oboljelih od hemofilije.  Misao vodilja ovog webinara je povećati svijest o važnosti prevencije kardiovaskularnih bolesti i važnost  tjelesne aktivnosti kao sastavnog dijela svakodnevnog života, ta je ideja nepravedno zanemarena u skrbi o oboljelima od hemofilije. Kada se govori o skrbi osoba s hemofilijom uglavnom je fokus na terapiji, a zapravo je načelno zdrav život jako važan u nošenju s kroničnom bolesti. Predavači koji su sudjelovali na webinaru su profesionalci koji se bave problemima s kojim se susreću oboljeli od hemofilije. Vrijednost ovog edukativnog webinara je i u tome što smo u vrijeme pandemije uspjeli održati kontinuitet edukacije kako bolesnika tako i medicinskih sestara, te još važnije da smo uspjeli na jednom mjestu okupiti veliki broj članova dvaju udruga, točnije članove Društva hemofiličara Hrvatske i organizatora webinara KroMreže HMST. Nakon završenih predavanja razvila se vrijedna rasprava o temi o kojoj se govorilo na webinaru. Naknadni interes slušača za temu samo je bio potvrda dobro i pravovremeno odabrane teme isto tako i dobro odabranih predavača i njihovih izlaganja. 

Tekst pripremila: Josipa Belev, mag. med. techn.

Zavod za hematologiju, KBC Zagreb