Uključite se u akciju! Rujan je mjesec u kojem nas ljeto polako napušta, a aktivna jesen nam eto dolazi. Rujan je ujedno i Svjetski mjesec svjesnosti o raku krvi, koji nam pruža priliku za podizanje svijesti i razumijevanje različitih oblika raka krvi. Podsjetimo se u rujnu na ogromni napredak koji je ostvaren u liječenju ovih bolesti. Tri su glavne vrste raka krvi:

  • leukemija,
  • limfom (Hodgkinov i ne-Hodgkinov limfom)
  • i multipli i mijelom 

           Sveukupna stopa preživljavanja, od sredine 1970-tih godina porasla je za oko 25%. Ovaj napredak omogućili su brojni pojedinci koji su povezani zajedničkim djelovanjem, kako bi poboljšali živote osoba kojima je dijagnosticiran rak krvi.

Prema procjenama Evropske komisije za 2020. godinu, u Hrvatskoj će biti 97 novih slučajeva Hodgkinovog limfoma (HL) i 577 novih slučajeva ne-Hodgkinovog limfoma (NHL); uz 17 smrti od HL i 321 smrt od NHL. Kod multiplog mijeloma bilježi se svake godine u Hrvatskoj oko 250 novih slučajeva. Učestalost svih leukemija iznosi oko 10 na 100 000 osoba godišnje. Od tog broja više od 42% leukemija otpada na kronične limfatične, 27% na akutne mijeloične, 17% na akutne limfatične, te 14% na kronične mijeloične leukemije. Dok je učestalost obolijevanja djece od leukemije i limfoma u Hrvatskoj jedna od najnižih uspoređujući s učestalosti u ostalim europskim zemljama (37,1/1.000.000 stanovnika, u djece 0 – 14 godina).

Dijagnoza raka krvi značajno mijenja živote ne samo pacijenata već i njihovih obitelji i prijatelja, naročito ovih godina kada se svijet nalazi u krizi globalne pandemije. Ovo vrijeme je posebno zastrašujuće za ljude koji žive s rakom krvi, čiji je imunološki sustav već napadnut i koji su u većoj opasnosti od drugih za razvoj ozbiljnih komplikacija COVID-19. Svaki pojedinac koji živi s rakom krvi vodi vlastitu bitku da pobijedi bolest, ali i pomaže svojom pričom i iskustvima drugim bolesnicima, kao i nama zdravstvenim radnicima da poboljšamo i pronađemo bolje postupke zdravstvene skrbi.

U ovom mjesecu ne smijemo zaboraviti ni na medicinske sestre i tehničare koji se u prvoj liniji skrbe  za bolesnike s rakom krvi, od postavljanja dijagnoze pa dalje. Te žene i muškarci često podnose nevjerojatan emocionalni pritisak dok svjedoče kako se njihovi pacijenti bore za svoje živote. Važno bi bilo pronaći nove načine za podršku tim našim kolegicama i kolegama.

Tijekom pandemije možemo mnogo toga učiniti za oboljele od raka krvi, kada im je pomoć potrebna više nego ikad.  Prvenstveno: cijepimo se, kako bi zaštitili svoje bolesnike, ali i sebe. Potaknimo preboljele od COVIDA-19 na darivanje  rekovalescentne plazme, potaknimo poznanike, prijatelje, obitelj da se prijave kao potencijalni darivatelji koštane srži!

POZIVAMO VAS

Uključite se, planiramo  razne aktivnosti. U ovom mjesecu rujnu okupimo se oko popularnog gesla: „ Nosimo crveno!“

Obucite crvenu majicu, haljinu, košulju, obujte crvene cipele ili nanesite crveni ruž, zavežite  crvenu vrpcu na rukav, snimite fotografiju, pojedinačnu ili grupnu, u ambijentu bolnice ili druženja… i pošaljite je na adresu: info@kromreza-hmst.hr ili objavite na Facebook profilu KroMreža HMST. Uz fotografiju, dodatno svojim komentarom pružite podršku svjesnosti o malignim bolestima krvi. Što je crvenije, to je bolje. Prisjetimo se onih koje smo izgubili i veselimo se s onima koji su preživjeli.

Vesna Družinić, KBC Rebro, Zagreb, Glavna sestra Zavoda za hematologiju