Ove godine, 12. svibnja 2022., Međunarodni dan sestrinstva, bio je još posebniji dan za nas hematološke medicinske sestre i tehničare diljem Hrvatske, jer smo ga kao mlada udruga željele obilježiti i proslaviti, ali i približiti javnosti što hematološka medicinska sestra znači za bolesnika, a i on za nju.

Pod sloganom “Snaga je u zajedništvu” Hrvatska komora medicinskih sestara okupila je sve Udruge u sestrinstvu na području Hrvatske i članove Sindikata u želji da zajednički proslavimo Međunarodni dan sestrinstva. Medicinske sestre i tehničari brinu o zdravlju naših građana, što je za svakog od nas bilo naročito izazovno u zadnje dvije teške i iscrpljujuće godine. Glavni događaj je bio javnozdravstvena akcija na zagrebačkome Trgu bana Josipa Jelačića od 9 do 13 sati, a bilo je i drugih sadržaja u popodnevnim satima.  

Naša udruga, KroMreža HMST je odlučila imati samostalni štand u sklopu javnozdravstvene akcije i na specifičan način prezentirati svoje članstvo i aktivnosti u Udruzi te svoj poziv. Članice i članovi Udruge i volonteri na štandu, ali i sve ostale članice i članovi KroMreže diljem Hrvatske dobili su majice sa zajedničkim sloganom akcije kao i logom naše udruge. Na štandu ste mogli vidjeti razne edukativne materijale, od edukativnih letaka do priručnika za bolesnike od kojih su mnoge napisale hematološke medicinske sestre. Veliku pozornost privukle su priče bolesnika i zahvale hematološkim sestrama i tehničarima, kao i oblačići s osobnim porukama koje su uglavnom izradile hematološke sestre. Bilo je tu šarenih oblačića na kojima se moglo pročitati: “Ja i moji bolesnici zajedno starimo… Kad medicinska sestra pita kako ste, znam da joj je važno. Osmijeh u riječima, snaga dodira, uho koje sluša. To su dragocjenosti koje znače Život! Zdrav čovjek ima tisuću želja, a bolestan samo jednu. Medicinska sestra i tehničar – svačiji, a opet, pomalo sami i ničiji. Cijeli život ali i jedna bolest stane u jednu sliku. Svaka njihova pobjeda nad bolešću je i naša. Dijelimo s njima radost življenja. Nikad se ne navikneš na gubitak čovjeka! Nemam kose ali imam crveni ruž.“

Bilo je tu i sivih oblaka koji prenose poruke svih nas sestara da ukažemo gdje ima prostora za poboljšanje sustava: “Globalni nedostatak medicinskih sestara i tehničara uvjetovan premalim upisnim kvotama – nedostatak ATRAKTIVNOSTI same profesije. Parola – ako nije napisano, kao da nije ni napravljeno. Glavna odlika sestrinstva je da nijedan posao ne završiš do kraja, a već kreneš na drugi. Previše administracije, a premalo vremena za čovjeka. Želim pomoći!!! … ali ne mogu sve u isto vrijeme… Ono što imaju drugi, želim imati i ja; ono što imam ja, želim da imaju i drugi. Uložimo zajedno u sestrinstvo! Ono što Vi danas činite za druge, sutra će netko učiniti za Vas. Dok obavljam poslove koji nisu zdravstvena njega, manje sam uz bolesnika. “

Mnogi su posjetili naš štand i želimo im se zahvaliti! Među njima su predsjednik HKMS Mario Gazić, predsjednica Onkološkog društva sestara Jasminka Miličević, glavna sestra KBC-a Zagreb Ana Ljubas, glavne hematološke sestre danas umirovljenice Božena Belinić, Anka Mašić i Marija Car, učenici srednje škole Vrapče, mnoge članice i članovi naše udruge i ostalih Udruga.

Posebno se želim zahvaliti predstavnicima udruga bolesnika koji su izdvojili vrijeme i posjetili nas na nama važan dan, Draženu Vinceku, predsjedniku HULL-a i Ani Tudor, tajnici udruge Mijelom Cro.

Hvala predstavnicima drugih udruga bolesnika koji su nam uputili čestitke!

Hvala svim medijima koji su nas posjetili i pridonijeli da obilježavanje bude i šire popraćeno!

Hvala svim članicama i članovima KroMreže koji su  na svojim radnim mjestima na prikladan i moguć način obilježili ovaj dan! Iako nismo bili na istom mjestu, bili smo povezani.

Glavna poruka koju smo željeli prenijeti  neka ostane zapisana:

“Uložimo svi zajedno u sestrinstvo, za svačije bolje sutra, za bolji održivi svijet!”

Ljiljana Pomper,

predsjednica KroMreže HMST