1. REGIONALNA KONFERENCIJA U BEOGRADU, 27. – 29. SVIBNJA 2022.

Od 27. do 29. svibnja 2022. održana je u Beogradu 1. Regionalna konferencija pod nazivom “Novi koncepti i pristupi u liječenju limfoma”  na kojoj su sudjelovali brojni stručnjaci hematolozi, eksperti iz područja limfoma i KLL-a, kao i osobe oboljele od malignog limfoma ili kronične limfocitne leukemije – izliječene ili u remisiji iz 7 zemalja regije (Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Srbija, Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Bugarska) te predstavnici  farmaceutskih kompanija. Konferenciju je organiziralo udruženje oboljelih od limfoma LIPA.

Na poziv predsjednika HULL-a Dražena Vinceka pridružila sam se skupu, gdje sam imala priliku upotpuniti sliku o izazovima skrbi oboljelih od malignih limfoma, sustavima podrške i mogućnostima za poboljšanje. Raspravljene su teme značajne za cjelovitu skrb oboljelog, prikazana su iskustva za vrijeme COVID-a, te su izneseni prijedlozi za poboljšanje liječenja, skrbi i podrške na temelju dosadašnjih iskustava, s namjerom da oboljeli, ma gdje bio ima iste mogućnosti. Među važnijim temama bile su: Živjeti dobro s limfomom i KLL-om, važnost prehrane i fizičke aktivnosti kod oboljelih, liječenje limfoma danas i sutra, pristup inovativnim terapijama, partnerstvo medicinskog osoblja i bolesnika, ravnopravnost bolesnika u odlučivanju, primjeri dobre ali i manje dobre prakse iz raznih zemalja , utjecaj bolesti COVID-19 na oboljele od limfoma i KLL-a, razumijevanje CART T stanične terapije te akutne i kronične neželjene pojave liječenja limfoma. 

Glavna poruka konferencije bila je “Zajedno smo jači!”. Iz Hrvatske nas je bilo 11 članica i članova HULL-a; naša međusobna komunikacija i druženje, kao i dijeljenje razmišljanja i iskustava međusobno, a tako i s drugim sudionicima, obogatilo nas je i osnažilo za budućnost.

Ljiljana Pomper,

Zavod za hematologiju, KB Merkur