Drage čitateljice i čitatelji, prije nego počnete čitati ovaj tekst želimo da znate dvije stvari:

  1. Svrha ovog teksta nije edukativna, već Vam želimo približiti tko su djeca oboljela od malignih bolesti,
  2. Često ćete nailaziti na riječi: „naša djeca“ (jer stvarno to i jesu).

Prošao je još jedan rujan – mjesec podizanja svijesti o malignim bolestima krvi. Najčešća dijagnoza malignih bolesti u djece su leukemije, koju najviše i liječimo na našem Zavodu. Osim djece iz cijele Hrvatske, na liječenje nam dolaze i djeca iz susjednih zemalja. Tijekom proteklog mjeseca smo svjedočili mnogobrojnim slikama s hrvatskih hematoloških odjela na kojima kolegice nose crveno i tom gestom pružaju podršku svojim bolesnicima. No, naša boja nije crvena, naša boja je zlatna. Sigurno ste čuli za izraz „Go gold for kids with cancer“ i između ostalog i ovim izrazom se pokazuje koliko su djeca oboljela od malignih bolesti vrijedna i posebna. Kao društvo smo osjetljiviji na djecu, a posebno na onu bolesnu i kad čujete da su ta djeca heroji,

vjerujte da jesu, heroji s velikim H. Sva su djeca posebna, ali naša su ipak nama najposebnija. S pojavom bolesti njihov rast i razvoj nije stao, naprotiv oni samo malo brže odrastu. Ali kao i sva ostala djeca, igraju se, školuju, plešu, pjevaju, smiju se, plaču i pronalaze prijatelje i simpatije preko staklenih zidova. U trenutku kada prođete kroz naša vrata mnogo će vas stvari šokirati, ali ako se duže zadržite, čut ćete glazbu u pozadini i sigurno bar nekoga da pjeva. Vidjet ćete šarenilo po hodnicima, prelijepe ukrase, razglednice i malenu improviziranu knjižnicu. Žamor, galama, smijeh, to je također dio nas. Da nam je posao lak – nije, a možda nismo ni znali što nas zapravo čeka iza ovih vrata. Maligne bolesti mijenjaju živote, kako živote naših pacijenata tako i njihovih obitelji. Oni uče neke nove stvari od nas, usvajaju nove navike, a i mi učimo od njih. Kao medicinske sestre radimo ono za što smo se školovali i s ponosom možemo reći da idemo u korak sa svijetom, u korak s medicinom. 

I zato Vam želimo reći da zlatna boja nije samo za mjesec rujan, zlatna boja je za 365 dana u godini. I ne, to ne znači samo nositi zlatno – to znači usvajati nova znanja, pričati o malignim bolestima i nastojati poboljšati kvalitetu života naših pacijenata. Rijetko koja struka se može pohvaliti ovime što mi radimo, zato tijekom cijele godine nosite crveno; mi ćemo sigurno zlatno.

Matea Vukoje, Selma Islamčević, Dorotea Kolevski

Zavod za pedijatrijsku hematologiju, onkologiju i transplantacije krvotvornih matičnih stanica KBC- a Zagreb