Autori:

Josipa Belev, mag med techn

Zavod za hematologiju, KBC Zagreb

Pukovnik Mladen Kužnik, Udruga hrvatskih branitelja 99. brigada ZNG

Pukovnik Boban Babić, Udruga hrvatskih branitelja 99. brigada ZNG

17.11.2022. uoči obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje održan je Memorijal Udruge hrvatskih branitelja 99. brigade ZNG-a u prostorima Šprotsko ribolovnog društva Peščenica. 99. brigada je prva zagrebačka brigada većinom sastavljena od žitelja općine Peščenica, formirana 13.05.1991. godine. 99. brigada mobilizirana je u rujnu 1991. godine. Od 17.09.1991. godine poslana na prvu crtu bojišnice koja je obuhvaćala Pokupsko, Lasinju i Banski Kovačevac. Pred sam pad Vukovara 99. brigada premještena je na Novogradiško točnije, zapadnoslavonsku, bojišnicu gdje su držali bojišnicu od sjevera Papuka do Save. Na navedenom bojištu 99. brigada se zadržala sve do svibnja 1992. godine. Razlog okupljanja članova 99. brigade je sjećanje na aktivnosti koje su tijekom Domovinskog rata provodili braneći Hrvatsku. S toga se pripadnici Udruge Hrvatskih branitelja 99. brigade okupljaju upravo uoču Dana sjećanja, to su trenuci kada se kroz sustret sjećaju svojih poginulih suboraca, ujedno odaju počast žrtvama Vukovara i Škabrnje kao i svim drugim poginulim u Domovinskom ratu, na Dan sjećanja 99. brigada ujedno obilježava i ratni put svojih pripadnika u zapadnoj Slavoniji.

Ove godine njihovom susretu pridružili su se i članovi KroMreže HMST provodeći edukativno javno zdravstvenu akciju o faktorima rizika za pojavu koničnih nezaraznih bolesti među braniteljima. Na suradnju s braniteljskom udrugom članove KroMreže HMST potaknuli su i nedavno objavljeni podaci HZJZ-a o pokazateljima zdravstvenog stanja braniteljske populacije.

Prema podacima HZJZ vodeća 3 uzroka javljanja branitelja na pregled u ordinaciju liječnika obiteljske medicine su: cirkulacijski problemi, bolesti probavnog sustava i bolesti mišićno kostanog sustava.

Najčešća 3 razloga hospitalizacija u populaciji branitelja u Hrvatskoj su: bolesti cirkulacijskog sustava, novotvorine i mentalni poremećaji i poremećaji ponašanja.

Što se tiče novotvorina kod branitelja podaci ukazuju na to da je najčešće sjelo novotvorina rak prostate, rak pluća i rak debelog crijeva i završnog cijeva, dok skupina karcinoma pod nazivom ostale zloćudne novotvorine broji prilično velik broj oboljelih.

Broj Hrvatskih branitelja koji su radi cerebrovaskularnih bolesti bili hospitalizirani tijekom 2020. godine je 9 365 uključujući i muškarce i žene.

Prema podacima iz CEZIH-a 60 580 Hrvatskih branitelja koristilo je zdravstvenu zaštitu radi šećerne bolesti.

Radi posttraumatskog stresnog poremećaja zdravstvenu zaštitu koristilo je 33 089 branitelja.

Kronične bolesti dišnog sustava bile su razlog radi čega se 25 469 hrvatskih branitelja potražilo zdravstvenu zaštitu.

Vodeći uzrok smrtnosti na prvom mjestu su novotvorine dok su na drugom mjestu cirkulacijske bolesti, iako gledano prema zasebnim entitetima vodeći uzrok smrtnosti je ishemijska bolest srca dok su na drugom  mjestu zloćudne novotvorine probavnog sustava i na trećem mjestu su zloćudne novotvorine dišnih i intratorakalnih organa. Podaci o vodećim uzrocima smrtnosti za žene braniteljice govore da su na prvom mjestu zloćudne novotvorine probavnih organa, zatim zloćudne novotvorine dišnih i intratorakalnih organa i tek na trećem mjestu je ishemijska bolest srca.

U studenom 2016. godine započeta je akcija sistematskih pregleda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Sistematski pregledi provode se u cijeloj Hrvatskoj točnije u kliničkim centrima, kliničkim bolnicama kao i u općim bolnicama u gotovo svim Hrvatskim gradovima. Od početka provedbe sistematskih pregleda sve do 01.10.2021. na sistematke preglede javilo se 60 666 hrvatski branitelja iz Domovinskog rata. Najveći broj pregleda napravljen je u KBC Osijek, zatim OB Zadar te KBC Zagreb. Od navedenog broja branitelja 57 779 (95,2%) su bili muškarci dok je žena bilo 2 887 (4,8%). Više od 50% pregledanih branitelja su u dobi iznad 50 godina. Odazivom branitelja na sistematske preglede u bolnicama utvrđena su ili brojna nootkrivena stanja, dijagnoze ili suspektne bolesti. Hvale vrijedan projekt je pokretanje sistematskih pregleda za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata.

Potaknuti nedavno objavljenim podacima HZJZ-a člnovi KroMreže HMST odazvali su se na poziv Udruge branitelja 99 brigade na obilježavanje memorijala kako bi tijekom neformalnog druženja izvan bolničkih ustanova braniteljima približili važnost odlazaka na sistematske preglede i ukazali na povećan rizik za pojedine kronične nezarazne bolesti odrasle dobi, a pogotovo braniteljske populacije.

Tijekom javno zdravstvene akcije braniteljima je mjeren tlak, puls, disanje, oksigenacija, visina, težina, opseg trbuha, BMI, riješili su upitnik o svom zdravstvenom stanju i dobili dnevnik praćenje funkcija mjerenih na dan akcije. Glavna nit vodilja ove akcije bila je osvjestiti branitelje o samokontrolama koje bi ih trebale potaknuti na odlaske na preventivne preglede u bolnice gdje su za njih organizirni sistematski pregledi.

Na samoj akciji potaknuti brojnim parametrima koji su ukazali da su većina prisutnih u riziku za dijabetes tip 2 i neke od kardiovaskularnih bolesti, dogovoreno je da će u budućnosti ovakvih akcija biti više, te da je potrebno provesti i edukativna predavanja u udruzi branitelja 99. brigade, što je vodstvo KroMreže HMST svakako podržalo.  

Detaljne podatke Pokazatelja zdravstvenog stanja i korištenja zdravstvene zaštite hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata možete naći u priloženom linku:

https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2021/09/Branitelji_2020.pdf