Dragi naši,

Cilj obilježavanja Svjetskog dana limfoma je podići svjesnost o ovoj skupini bolesti. U svijetu se obilježava već od 2004. godine. Naša KroMreža želi se također pridružiti obilježavanju jednim osvrtom na bolest i bolesnike oboljele od limfoma.

Limfomi su vrsta tumora koja nastaje zloćudnom preobrazbom stanica limfocitnog sustava. Pripadaju kategoriji solidnih tumora, što znači da su ograničeni na tkivo. Limfom se može razvijati polako (indolentan) ili može biti agresivan. Prema vrsti tumorskih stanica dijelimo ga u dvije osnovne, ali vrlo različite skupine: Hodgkinov i ne-Hodgkinov limfom.

Hodgkinov limfom se razvija sporo i uglavnom dobro odgovara na terapiju, najčešće zahvaća limfne žlijezde i to obično na vratu; stoga je i jedan od prvih simptoma povećanje limfnih žlijezda vrata. Često se javlja kod mlađih odraslih osoba.

Non- Hodgkinov limfom obuhvaća više od 30-tak vrsta limfoma, koji se međusobno razlikuju i to po brzini rasta, tipu stanica iz kojih su nastali, osjetljivosti na liječenje i prognozi. Prema malignosti odnosno brzini rasta tumorske mase mogu se podijeliti na NHL visokog, srednjeg i niskog stupnja malignosti. Javljaju se češće od Hodgkinovog limfoma.

Glavni simptomi su povišena tjelesna temperatura i to više od 38°C bez poznatog uzroka, noćno znojenje, gubitak na tjelesnoj težini, malaksalost, kašalj, bol u prsištu, te svrbež kože.

Kod dijagnosticiranja limfoma, na prvom su mjestu anamneza i klinički pregled. Biopsija, citološka punkcija, kirurško vađenje čvora, laboratorijski nalazi, PET-CT, MR su dijagnostika koja se koristi za dokazivanje i proširenost tumorskih stanica.

Bolest se liječi kemoterapijom, imunoterapijom, zračenjem i presađivanjem matičnih stanica, a vrlo rijetko moguće je kirurško liječenje.

Važan aspekt liječenja za medicinsko osoblje je kvaliteta života oboljelih.

Kvaliteta života oboljelih nije univerzalan pojam, jer svatko ima drugačije poimanje zadovoljstva i dobrobiti. Osobna procjena uključuje cijeli niz karakteristika koje opisuju individualno poimanje kvalitete života. To je u stvari  subjektivan doživljaj svakog čovjeka. Različitost tog poimanja ovisi o okolnostima u kojima netko živi, o njegovim očekivanjima, težnjama i vrijednostima.

Bolesniku savjetujemo uključivanje u udruge oboljelih od limfoma. Udruge omogućuju bolesniku kontakt s oboljelima od iste dijagnoze koji su već prošli dio, ili su završili liječenje. Na taj način gubi se osjećaj usamljenosti, a dobivanje informacija od onih koji boluju od iste bolesti je jedan od načina prenošenja znanja i pružanja podrške. Kontakt s drugim oboljelima pomoći će i članovima obitelji kako bi bili što spremniji i osnaženi u pružanju pomoći. Također, udruge su mjesto za kontakt bolesnika i medicinskog osoblja izvan bolnice, s ciljem edukacije i pružanja potpore. 

Medicinske sestre su najviše u doticaju s oboljelima i imaju značajnu ulogu u poboljšanju kvalitete života oboljelih. Svojim znanjem, vještinama i iskustvom mogu pomoći bolesnicima da se lakše nose s prihvaćanjem bolesti kao i s neželjenim nuspojavama uzrokovanim citostatskom terapijom.

Željeli bismo, obilježavajući ovaj dan, naglasiti dobru volju i želju medicinskih sestara i tehničara uključenih u KroMrežu da budu potpora i bliski kontakt osobama oboljelim od limfoma. Želja nam je da Vam budemo dostupni u svim nejasnim i teškim situacijama kroz liječenje, a pogotovo u današnjim uvjetima kad smo ograničeni epidemijom uzrokovanom SARS COV-2.

Suzana Ivoš, KB Dubrava, glavna sestra Zavoda za hematologiju