Članice i članovi KroMreže HMST, sudjelujmo i ove godine ako već nismo!

U mjesecu smo humanosti i dobrih djela, mjesecu u znaku Zaklade Ane Rukavine i humanitarne akcije “Želim život”, koja se održava već sedamnaestu godinu zaredom.

Naziv je dobila  po iskrenoj molbi za pomoć u liječenju od leukemije, tada dvadesetdevetogodišnje Ane Rukavine Erceg. Molbu je hrabro i skromno  uputila najbližim prijateljima: „…Nemojte zamjeriti, nije mi lako. Sve moje želje zapravo stanu u dvije riječi, želim život. Svjesna sam svih rizika koji me očekuju, spremna sam i na deblji kraj, nije me strah; samo se ne želim okrenuti i otići a da nisam sigurna da sam učinila sve što sam mogla da se još neko vrijeme zadržim tu među vama.“

Naime, za vrijeme Aninog liječenja u Hrvatskoj nije postojao dovoljno razvijen sustav dobrovoljnog darivanja koštane srži. U postojećem Hrvatskom registru dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica nije bio dovoljan broj darivatelja, a oni su do početka akcija Zaklade Ana Rukavina uglavnom bili članovi obitelji oboljelih.

Njezin se poziv ubrzo proširio i ganuo hrvatsku javnost koja je ponovno pokazala kako ima veliko srce. Ana je, nažalost, izgubila bitku protiv bolesti, ali ne i životnu bitku.

Ustrajnim radom i zalaganjem Zaklade omogućeno je proširenje Hrvatskog registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica te osnivanje javne Banke krvi iz pupkovine Ana Rukavina u sklopu KBC-a Zagreb, čime je dosad nadu za spas života dobilo 160 osoba. Zahvaljujući napornom i predanom radu Zaklade, u Hrvatski registar od početka djelovanja Zaklade Ana Rukavina, upisano je više od 62 540 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Broj tipiziranih darivatelja u Hrvatskom registru je 62 333.

Kao zalog za budućnost, Zaklada je omogućila stručno usavršavanje mladih liječnika na području hematologije i drugih srodnih specijalizacija, kao i financiranje projekata kojima je svrha istraživanje novih mogućnosti liječenja malignih bolesti. 

Svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti mogu se upisati u Hrvatski registar. Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju. Davanjem uzorka krvi u Zavodu za tipizaciju tkiva KBC-a Zagreb, u jednom od 8 transfuzijskih centara ili u sklopu jedne od akcija Zaklade postaje se potencijalni darivatelj koji će možda jednom imati priliku nekome spasiti život.

Upis u Hrvatski registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta.

Humanitarni koncert iz studija  je i ove godine uspješno organiziran, no cijeli ovaj mjesec možemo sudjelovati u akciji i dati svoj doprinos.

Pozivom na broj 060 9000 donirajte  5,00 kuna, odnosno 0,66 eura (+ PDV) i tako podržite ovu dragocjenu akciju ili donirajte putem Keks Paya brzo i jednostavno, bez naknade.

Juliana Bralo, Klinika za dječje bolesti, KBC Split