12. do 13. PROSINCA 2022

        Članice i članovi naše Udruge, zajedno s drugim zainteresiranim zdravstvenim djelatnicima iz Hrvatske, ali i zemalja jugoistočne Europe (Slovenija, Srbija, Bosna i Hercegovina) imali su priliku sudjelovati u Zagrebu, u hotelu Antunović, na Regionalnoj konferenciji o naprednim venskim pristupima – RECOVA, u organizaciji BD-a, međunarodne kompanije za medicinsku tehnologiju koja pokreće napredak u svijetu zdravlja kroz poboljšanja u medicinskim istraživanjima, dijagnostici, liječenju i njezi pacijenata.

Glavna tema je bila unaprjeđenje venskih pristupa novim tehnologijama. Podsjetili smo se i usvojili nove spoznaje o umetanju PICC katetera, samim klinickim indikacijama za postavljanje istog, kao i o protokolu za održavanje PICC katetera. Posebna pažnja bila je usmjerena na PowerGlide Pro™ Midline i  PowerMidline™ katetere, kao i  upotrebu ultrazvuka kod postavljanja.

Bila nam je čast i zadovoljstvo slušati o iskustvu priznatih stručnjaka iz Italije, Danske, Njemačke, Češke, a isto tako, pod njihovim navođenjem sudjelovati u nekoliko radionica, gdje smo i sami oprobali svoje vještine.

Prvi dan susreta protekao je u znaku utvrđivanja postojećih znanja i usvajanja novih na temu “Napredni venski pristupi”. Edukacije su provodili vrhunski stručnjaci BD-a koji imaju veliko iskustvo u postavljanju Midline i PICC katetera uz pomoć ultrazvučnog navođenja, a u novije vrijeme i Sherlock 3CG™ sustava za navigaciju i potvrdu lokacije vrha katetera.

Drugi dan naše edukacije bio je posvećen anatomiji krvnih žila i praktičnoj primjeni stečenih znanja o postavljanju Midline i PICC katetera uz navođenje ultrazvuka i vaskularnu anatomiju. Gledali smo druge, slušali smo druge i na kraju sami demonstrirali uvođenje Midlina i PICC-a pod kontrolom ultrazvuka.

Treći dan, naša bolnica je imala priliku ponoviti radionicu na Zavodu za hematologiju, gdje smo uz podršku Marinke Blatarić i Sebastiana Blondina obnovili teoretske spoznaje, a zatim je nekoliko medicinskih sestara i tehničara demonstriralo uvođenje Midline katetera uz navođenje ultrazvuka. Susret je završio mojim uspješnim postavljanjem Midline katetera našoj bolesnici koja je imala indikaciju za ovu vrstu venskog pristupa. 

Učimo cijeli život, prilagođavamo se inovativnim tehnologijama, uslugama, konceptima.

Na kraju, ne zaboravimo, ZA USPJEH JE BITAN TIM.

Emilija Frančić, bacc. med. techn.

Zavod za hematologiju, KB Merkur