„Zdrav čovjek ima tisuću želja. Bolestan samo jednu.“ A. P. Čehov

    Slično je i sa srećom, parafrazirajući Čehova, možemo reći da zdravi ljudi imaju tisuću razloga za sreću, a bolesni­­­?

Teško je pronaći razlog sreće u bolesti, pogotovo hematološkoj, koja je moguće i smrtonosna kada svaki novi dan donosi novu neizvjesnost, nova pitanja, nove probleme, ali je neobično važno zadržati pozitivan stav i nadati se boljim vremenima. Ovdje je bitan odnos i ponašanje medicinskog osoblja koje radi sa bolesnicima. Trebamo ih hrabriti, saslušati njihove probleme i pokušati učiniti dane provedene u bolnici što ugodnijim. Jednim osmijehom, lijepom riječi, malom gestom možemo bolesniku popraviti dan.

   Ovaj tekst je nastao u Sterilnim jedinicama KB Dubrava nakon teške i iscrpne dnevne smjene koja je protekla u brizi o četvero transplantiranih bolesnika. Dvoje tjedan dana nakon transplantacije PKMS u leukopeniji, febrilni, sa teškim nus-pojavama nakon transplantacije, jedan gospodin je taj dan transplantiran, a jedna pacijentica je odlazila kući nakon uspješnog liječenja, sretna sa velikom nadom u ozdravljenje. Tako su nam na primopredaji, kako to često i biva, pomiješane razne emocije neizvjesnost, tuga, umor, ali često i sreća.

A onda zazvoni telefon, javlja se jedna mlada žena, koja slavi novi rođendan, godinu dana nakon transplantacije vesela, sretna, dobrog zdravlja sa planovima za budućnost.

    Medicinske sestre/tehničari, koji rade sa bolesnicima, znaju o čemu pišemo i koliko često imamo razloga za sreću u ovim našim bolesničkim sobama, zbog tih trenutaka se radi i voli ovaj posao koji je izrazito stresan, zahtjevan, ali ima i sretne završetke.

 Siniša Demšić  bacc.med.techn.

 Božica Stiković bacc.med.techn.

Zavoda za hematologiju, KB Dubrava