Treći kongres KroMreže hematoloških medicinskih sestara i tehničara s međunarodnim sudjelovanjem održan je u Trogiru, hotel Medena od 19.10 do 22.10.2023.god. Na kongresu je prisustvovalo 158 sudionika, od čega deset sudionika iz inozemstva ( Bosne i Hercegovine, Crne Gore,Velike Britanije). Dvoje učesnika iz inozemstva aktivno je sudjelovalo.

Prvog dana kongresa, nakon pozdravne riječi predsjednice KroMreže, Vesne Družinić, obratio nam se tradicionalno i predsjednik HKMS Mario Gazić.

Cilj održanog kongresa bio je unapređenje zdravstvene njege i skrbi za hematološkog bolesnika kao i razmjena iskustva i stjecanje novih znanja koja možemo primjeniti u svakodnevnom radu u svojim ustanovama.

Održana su 48 usmena izlaganja, prikazano je 17 postera, a imali smo i  okrugli stol sa temom: Sigurna primjena krvi i krvnih pripravaka čiji su sudionici bili Mario Gazić, Lucija Jurišić, Zdravka Kos, Petar Škrnjug, Toni Valković.

Stručni rad Kongresa obuhvatio je četiri područja i to su :

Cjelovita skrb o oboljelima od Multiplog mijeloma

Skrb o imunokompromitiranom hematološkom bolesniku

Sigurna primjena krvi i krvnih pripravaka

Istraživanja u sestrinstvu

Sudionicima je bio dostupan evaluacijski upitnik u pisanom obliku kao i mogućnost ispunjavanja putem QR koda  gdje su sudionici mogli ocijeniti:

 • Mjesto održavanja događaja i organizaciju
 • Teme
 • Mogućnost za postavljanje pitanja i izražavanje vlastitog mišljenja
 • Primjena usvojenog znanja
 • Sadržaj događanja
 • Ukupna ocjena događanja

Upitnik je ispunilo 85 sudionika – 23 putem evaluacijskih listića i 62 putem QR koda  od kojih je 83.9% žena i 16.1% muškaraca, najveći postotak (58%) otpada na medicinske sestre i tehničare u dobi od 26 – 45 godina života, broj mladih medicinskih sestara i tehničara do 25 godina života (12,9%), a broj starijih od 45 godina 29.1%.

REZULTATI EVALUACIJSKIH LISTIĆA KONGRESA:

 • Mjesto održavanja Kongresa i organizaciju 29% sudionika ocijenilo je odličnim, 43.5% vrlo dobrim i 2.1% dobrim
 • Mogućnost za postavljanje pitanja i izražavanje vlastitog mišljenja: 95.2% sudionika smatraju da su imali tu mogućnost, 4.8% djelomično
 • Spoznaje i iskustva prezentirana na Kongresu mogu se primijeniti u svakodnevnoj praksi: 88.7% ispitanika smatra da mogu, dok njih 11.3 % misli da mogu djelomično
 • Zadovoljstvo zastupljenim temama kongresa ocijenjena je: 35.5% odličnim, 46.8% vrlo dobrim, 14.5% dobrim
 • Vođenje i moderiranje kongresa ocijenjeno je visokim odličnim 67.7%, vrlo dobrim 22.6% i dobrim 9.7%

Iznimno veseli da je 50 % sudionika dalo ukupnu ocjenu odličan, 38.7% vrlo dobar i 11.3 % dobar.

Prijedlozi i sugestije za budući kongres:

 • Glavna tema Kongresa – Akutna leukemija
 • Održavanje kongresa- kontinentalno
 • Više okruglih stolova
 • Rasprava u formi okruglog stola

Trećeg dana kongresa od 17 postera proglašena su tri najbolja izabrana od komisije koja se sastojala od tri člana: Zdravka Kos, Nataša Išlić, Mia Motl.

Nagrađeni su:

1.Primjena rektalnih katetera kod hematološkog bolesnika ( Elena Janušić, Josipa Belev, Božana Rakušić, Ajna Džanić; KBC Zagreb)

2.Koraci u aplikaciji Bortezomiba u kući bolesnika (Maja Marković, Josip Spudić; KB Merkur)

3.Praćenje nutritivnog statusa djece nakon transplantacije krvotvornih matičnih stanica ( Lucija Kralj, Nurka Rustan, Valentina Milinković; KBC Zagreb)

Dobitnici su nagrađeni novčanim nagradama. Veselimo se sve većem broju postera iz godine u godinu čime i  konkurencija postaje sve veća.

Nastavljamo i dalje sudjelovati u Europskom tjednu kretanja i nagrađujemo petero najboljih hodača bonom za kupnju tenisica u Intersportu, ovim  redom:

 1. Suzana Špićek, KB Merkur 
 2. Iva Čulina, KB Dubrava 
 3. Siniša Demšić,  KB Dubrava 
 4. Renata Bijelić, KB Dubrava 
 5. Božana Rakušić, KBC Zagreb 

Zahvaljujemo se tvrtki Rakušić za pomoć u realizaciji ovog projekta.

Podjeljene su i zahvalnice za aktivno sudjelovanje na našoj WEB stranici kao i beđevi novim članovima.

Analizom evaluacijskog upitnika došli smo do zaključka da je mišljenje većine sudionika o organizaciji kongresa pod vodstvom predsjednice Vesne Družinić, dopredsjednica Ljiljane Pomper i Suzane Ivoš te tajnice Josipe Belev bila je na visokoj razini. Predavanja su karakterizirana kao zanimljiva i edukativna. Izlaganja i diskusije izazivala su visoku zainteresiranost svih sudionika.

Zahvaljujemo se svim sudionicima kongresa koji su svojim dolaskom uveličali ovogodišnji kongres, oplemenili ga novim saznanjima i prikazali rad medicinskih sestara/tehničara na hematološkim odjelima. Druženja i nova poznanstva koja su jedna od glavnih odlika našeg skupa, smatraju se  neprocijenjivim. Poznanstva su postala prijateljstva. Glavni cilj KroMreže zbog čega je i osnovana bio je da se povežemo, ponosni smo na ostvarenje cilja.

Sretno! Vidimo se do godine!

Suzana Ivoš, KB Dubrava