Adventsko razdoblje ili došašće, kako se naziva u katoličkoj vjeri, vrijeme je pripreme za Božić. Svaka adventska svijeća, a time i svaki tjedan adventa krije određenu simboliku te nas navodi što bismo trebali osvijestiti ovih dana. Neovisno jesmo li kršćani ili ne, advent nam pruža priliku da bolje upoznamo sebe. Kao što je spomenuto svaka adventska svijeća ima simboliku: prva simbolizira nadu i vjeru, druga mir, treća ljubav, a četvrta radost.

NADA I VJERA

Prvi tjedan adventa vezan je uz vjeru i nadu, no to ne mora biti vezano uz određenu religiju. Štoviše, nada i vjera trebale bi se kriti u nama neovisno o tome što radimo i vjerujemo li u nekog boga ili ne. Vjera u samoga sebe nešto je što pokreće čovjeka i navodi ga na ostvarenje snova koji su se možda još do jučer činili nemogućima. Naprosto si, barem u ovom razdoblju, dopustite da vjerujete u sebe. Ne postavljate si mentalne granice. Jednom kad odlučite kojim putem želite krenuti kako biste ostvarili svoje snove, nada i vjera su te koje će vas nositi na ostatku putovanja.

MIR

Iako je mjesec prosinac mnogima najdraži u godini, činjenica je da može biti i vrlo stresan, posebno kada je čovjek bolestan.  Blagdanske dane provesti u bolnici često je bolesnicima, a i medicinskim sestrama/tehničarima izazovno. Bolesnici su tužni, ljuti na bolest koja ih odvaja od najmilijih, teško pronalaze mir koji im je prijeko potreban. Medicinske sestre svojom empatijom, strpljenjem i sitnim gestama, koje često znače i više od samog liječenja mogu bolesnicima pružiti mir koji zaslužuju.

RADOST

Tik prije samog Božića pred nama je tjedan koji obilježava radost. Blagdanska događanja gotovo su na svom vrhuncu, a osjećaj one posebne čarolije može se itekako osjetiti u zraku. Zato su ti dani idealni da si naprosto dopustite biti radosni i zahvalni na svemu što imate. Što smo zahvalniji, to smo radosniji i privlačimo više pozitivnih stvari u naš život, a to će opet posljedično donijeti još više sreće. Budite radosni i dijelite svoju sreću s drugima. Bez obzira na bolest život je prekratak za išta drugo.

LJUBAV

Često se kaže da je ljubav ta koja pokreće svijet. Neovisno o tome radi li se o partnerskoj, roditeljskoj, bratskoj ili prijateljskoj ljubavi. Ono što je posebno čarobno u prosincu je to što smo spremniji nego ikada dijeliti ljubav s drugima, čak i s onima koje ne poznajemo, ali osjećamo da im je ljubav potrebna.

Vjera, mir, ljubav i radost simboli su adventa, a sada je vrijeme da sve to potražimo i u našim životima.

Kristina Kondres

Zavod za hematologiju, KB Merkur.