Blagdansko razdoblje donosi radost, zajedništvo i ukusnu hranu. No, za hematološke bolesnike, posebnu pažnju treba posvetiti prehrani i piću kako bi se očuvalo njihovo zdravlje. U ovom članku, istražit ćemo savjete i smjernice kako hematološki bolesnici mogu uživati u blagdanskom stolu, pridržavajući se pravila koja će podržati njihovo opće dobrostanje.

1. Održavanje ravnoteže u prehrani

Blagdani često donose obilje hrane i pića, ali je važno za hematološke bolesnike održati ravnotežu u prehrani. Unos raznolikog voća, povrća, cjelovitih žitarica i nemasnih izvora proteina trebao bi činiti temelj prehrambenih izbora. Ovo pridonosi unosu važnih hranjivih tvari potrebnih za podršku općem zdravlju.

2. Pazite na unos soli i masti

Hematološki bolesnici, poput onih s anemijom ili drugim stanjima, mogu imati povećan rizik od kardiovaskularnih problema. Stoga, kontrola unosa soli i zasićenih masti posebno je važna. Razmatranje upotrebe biljnih ulja umjesto zasićenih masti te umjereno začinjavanje hrane solju pomaže u održavanju zdravog kardiovaskularnog sustava.

3. Unapređenje željeza

Osobe s hematološkim poremećajima, poput anemije, često se suočavaju s nedostatkom željeza. Blagdanski jelovnik može biti prilika za povećani unos hrane bogate željezom poput crvenog mesa, peradi, ribe, graha i tamnog lisnatog povrća. Kombinacija ovih namirnica s vitaminom C pomaže boljoj apsorpciji željeza.

4. Kontrola unosa šećera

Povećani unos šećera može negativno utjecati na opće zdravlje, a hematološki bolesnici često imaju posebne izazove, primjerice u kontroli šećera u krvi. Razmatranje umjerene konzumacije slatkiša, zamjena bijelog šećera prirodnim zaslađivačima poput meda ili javorovog sirupa, pomaže u održavanju stabilnog šećera u krvi.

5. Odgovorno konzumiranje alkohola

Alkohol može imati različite učinke na hematološke bolesnike, uključujući povećanu osjetljivost na lijekove ili negativan utjecaj na krvne stanice. U tom smislu, hematološki bolesnici trebali bi konzumirati alkohol s oprezom ili, prema preporuci svog zdravstvenog stručnjaka, u potpunosti izbjegavati.

6. Pažljiv odabir pića

Osim hrane, pića su također važan aspekt blagdanske proslave. Hematološki bolesnici trebali bi preferirati vodu, svježe voćne sokove i biljne čajeve umjesto zaslađenih napitaka ili gaziranih pića. Ovo pomaže u održavanju hidratacije i unosa važnih hranjivih tvari.

7. Praćenje veličine porcija

Iako su blagdani prilika za uživanje u raznovrsnoj hrani, hematološki bolesnici trebali bi obratiti pažnju na veličinu porcija. Umjerenost u unosu hrane pomaže u izbjegavanju prejedanja i održavanju optimalne tjelesne mase.

Blagdani su vrijeme radosti i zajedništva, a pažljivim odabirom hrane i pića, hematološki bolesnici mogu u potpunosti uživati u ovom razdoblju bez narušavanja svog zdravlja. Savjeti o održavanju ravnoteže u prehrani, kontrola unosa soli i masti te pažljivo biranje pića pomažu u očuvanju općeg zdravlja i podržavaju hematološke bolesnike na njihovom putu prema boljem životu. Prije donošenja značajnih promjena u prehrani, uvijek je preporučljivo konzultirati se sa stručnjakom za prehranu ili liječnikom kako bi se osiguralo najbolje moguće prilagodbe prehrane prema individualnim potrebama.

Mag.med.techn. Nataša Išlić

Bacc. med. techn. Silvija Mušica.