Pacijenti s mijelomom diljem svijeta 31. ožujka proglašavaju Međunarodnim danom borbe protiv mijeloma, kako bi  podigli svijest o bolesti, poboljšali dijagnostiku za njezino rano otkrivanje, omogučili dostupnost lijekova za liječenje svim bolesnicima i potaknuli daljnja istraživanja u liječenju drugog najraširenijeg raka krvi koji pogađa 750.000 ljudi u svijetu.

Učestalost mijeloma raste i postaje sve češća dijagnoza kod mlađih pacijenata. Međutim, budući da je riječ o relativno nepoznatom karcinomu, mijelom može ostati nedijagnosticiran sve dok bolest ne počne ozbiljno štetiti zdravlju. S više dostupnih mogućnosti liječenja nego ikad, rana dijagnoza ključna je za postizanje najboljih ishoda za pacijente.

Bilo da  ste zdravstveni radnik ili oboljeli od multiplog (višestrukog) mijeloma, sve što vas zanima o ovoj bolesti i liječenju, možete pročitati u priručniku namijenjenom bolesnicima s multiplim mijelomom i članovima njihovih obitelji „MULTIPLI MIJELOM“ autorice Ljiljane Pomper dipl. med techn..

Oboljeli od multiplog mijeloma često traže informacije i savjete od svojih zdravstvenih djelatnika o izboru hrane, tjelesnoj aktivnosti i korištenju dodataka prehrani, kako bi poboljšali kvalitetu života i dugoročno preživljavanje. Koja su to najčešća pitanja koja bolesnici postavljaju pogledajte u Kutku za bolesnike.

Vesna Družinić mag. med. techn.