Zakoračili smo u rujan, mjesec u kojem se mijenja godišnje doba, kada ubiremo plodove vlastitog rada, ulaganja, znanja i vrlina. Rujan, mjesec u kojem je Svjetska globalna kampanja usmjerena na podizanje svijesti o raku krvi. U suradnji s dobrotvornim organizacijama i organizacijama bolesnika koje angažiraju i okupljaju svoju zajednicu, pokažu podršku koja im je dostupna i potaknu ih da se uključe.

Svakih 180 sekundi u svijetu nekome se dijagnosticira rak krvi. Rak krvi kao i svaka druga dijagnoza raka može biti zastrašujuća za pojedince, tako i za i njihove obitelji. Važno je znati da postoji obilje resursa i ako su možda zaboravili, podsjetite ih da nisu sami.

Specijalizirana skrb pomaže oboljelima s dijagnosticiranim rakom krvi da žive dulje i bolje kroz poboljšanu primjenu suvremenih dijagnostičkih alata i ciljanih tretmana. Liječenje je uveliko napredovalo tijekom godina, povećavajući stope preživljenja i podižući kvalitetu života pacijenata i njihovih obitelji.

Kroz mjesec rujan, kao i sve one naredne, usudimo se biti pravi heroji podrške za naše pacijente, male i velike, njihove obitelji i najmilije. Mi, medicinske sestre i tehničari, koji smo im uvijek prva i prava podrška u svakom trenutku, iskoristimo tu moć heroja kojeg nosimo u sebi, podignimo svijest, educirajmo one oko sebe i pružimo potporu, sve kako bismo spasili i poboljšali živote.

Nosimo crveno u čast mjeseca borbe protiv raka krvi!

Potaknite svojim sudjelovanjem i pružanom podrškom kolegice i kolege sa svojih  radilišta, podijelite fotografije okruženja bilo ono radno ili privatno, te ponovno i ove godine budimo promotori, pružimo potporu, osvijestimo, uključimo se u akcije kroz mjesec rujan i pokažimo im da smo tu za njih!

Ukoliko imate nekih ideja ili ste mišljenja da smo neku akciju greškom zaboravili popratiti objavom, molim Vas da mi se javite i  da zajedničkim snagama obilježimo ovaj mjesec, koji je za nas hematološke medicinske sestre i tehničare izuzetno važan i s ponosom ćemo se uključivati i popratiti svaku akciju za dobrobit naših pacijenata.

Marija Petrović

KBC Zagreb

Zavod za pedijatrijsku hematologiju, onkologiju i transplantaciju krvotvornim matičnim stanicama Dnevna bolnica