Sa dolaskom zime, hematološki bolesnici suočavaju se s dodatnim izazovima u održavanju svojeg zdravlja. Hladnoća, pad temperature i promjene u vremenskim uvjetima mogu značajno utjecati na njihov imunološki sustav i opću dobrobit. Ovaj članak istražuje strategije koje hematološki bolesnici mogu primijeniti kako bi se zaštitili od zimske hladnoće i smanjili rizik od komplikacija, s posebnim naglaskom na prevenciju pada.

1. Održavanje tjelesne topline

Jedan od ključnih faktora u zaštiti od hladnoće je održavanje tjelesne topline. Hematološki bolesnici trebaju nositi slojevitu odjeću kako bi lakše prilagodili temperaturu svog tijela promjenama u okolini. Topli puloveri, kape i šalovi igraju ključnu ulogu u sprječavanju gubitka topline. Uz to, važno je izbjegavati dugotrajno izlaganje hladnoći i uvijek biti pripremljen za naglo pogoršanje vremena.

2. Optimalna hidratacija

Zimski zrak često može biti suh, što može dovesti do dehidracije. Hematološki bolesnici posebno trebaju paziti na adekvatnu hidrataciju kako bi održali optimalnu razinu tekućine u organizmu. Pijenje dovoljno vode ne samo da pomaže u održavanju hidratacije, već i potiče pravilno funkcioniranje krvnog sustava.

3. Ojačavanje imunološkog sustava

Hematološki bolesnici često imaju oslabljen imunološki sustav, stoga je ključno poduzeti korake kako bi se ojačala obrambena sposobnost organizma. To uključuje redovito pranje ruku, izbjegavanje bliskog kontakta s oboljelim osobama te razmatranje cjepiva koja mogu pružiti dodatnu zaštitu od respiratornih infekcija.

4. Uravnotežena prehrana

Pravilna prehrana ima ključnu ulogu u održavanju zdravlja hematoloških bolesnika, pogotovo tijekom zimskih mjeseci. Unos hrane bogate vitaminima i mineralima, poput voća, povrća, orašastih plodova i cjelovitih žitarica, pomaže u podršci imunološkom sustavu i općem zdravlju.

5. Upravljanje dnevnim aktivnostima

Održavanje tjelesne aktivnosti važno je tijekom cijele godine, ali je posebno značajno tijekom zimske sezone. Redovita umjerena tjelesna aktivnost potiče cirkulaciju, jača mišiće i poboljšava opću kondiciju. Važno je prilagoditi vrstu aktivnosti individualnim sposobnostima i izbjegavati izlaganje hladnom vremenu bez adekvatne zaštite.

6. Planiranje putovanja i izbjegavanje gužvi

Hematološki bolesnici trebaju pažljivo planirati svoja putovanja tijekom zimskih mjeseci. Izbjegavanje gužvi u javnom prijevozu ili trgovinama smanjuje rizik od izloženosti različitim infekcijama. Također, važno je uvijek imati pri ruci nužne lijekove i medicinske potrepštine.

7. Prevencija pada

Jedan od ključnih izazova zime za hematološke bolesnike je rizik od ozljeda uzrokovanih padom na klizavim površinama. Nošenje odgovarajuće obuće s dobrim prianjanjem na podlogu, korištenje štake ili šetnje s podrškom, te općenito opreznost tijekom kretanja na hladnom i klizavom terenu može značajno smanjiti ovaj rizik.

Hematološki bolesnici moraju biti posebno pažljivi tijekom zimskih mjeseci kako bi održali svoje zdravlje i smanjili rizik od komplikacija. Pridržavanje navedenih smjernica, uz redovite konzultacije s medicinskim osobljem, pomoći će u prevladavanju izazova hladnog vremena i omogućiti im da u potpunosti uživaju u zimskim radostima. Očuvanje topline tijela, optimalna hidratacija, jačanje imunološkog sustava te oprezno kretanje ključni su faktori koji doprinose ukupnom zdravlju hematoloških bolesnika tijekom zimske sezone.

Mag.med.techn. Nataša Išlić

Bacc. med. techn. Silvija Mušica.