Prehrana osoba oboljelih od Multiplog mijeloma (MM) važna je za očuvanje općeg zdravlja, jačanje imunološkog sustava i ublažavanje nuspojava liječenja. Multipli mijelom je rak plazma stanica u koštanoj srži koji može utjecati na kosti, bubrege, krvnu sliku i imunološki sustav. Pravilna prehrana može pomoći u održavanju optimalne tjelesne mase, smanjenju upala i jačanju organizma za borbu protiv bolesti. Evo nekoliko važnih smjernica:

1. Visok unos kalcija i vitamina D

Multipli mijelom može izazvati osteoporozu i povećati rizik od prijeloma zbog oštećenja kostiju. Stoga je važno unositi dovoljno kalcija i vitamina D koji su ključni za zdravlje kostiju.

  • Izvori kalcija: Mlijeko, jogurt, sir, tamno zeleno povrće (poput kelja i brokule), orašasti plodovi, sjemenke.
  • Izvori vitamina D: Masna riba (losos, skuša), jaja, obogaćeni mliječni proizvodi, izlaganje sunčevoj svjetlosti.

2. Unos proteina

  • Protein je ključan za oporavak i održavanje mišićne mase, osobito ako osoba prolazi kroz liječenje koje može uzrokovati gubitak mišića.
  • Dobri izvori proteina uključuju nemasno meso (piletina, puretina, riba), jaja, mliječne proizvode, mahunarke (grah, leća), tofu i orašaste plodove.

3. Kontrola unosa soli

  • Preporučuje se smanjenje unosa soli, jer previše soli može pogoršati stanje bubrega, koji može biti pogođen multiplim mijelomom i njegovim liječenjem.

4.  Hidratacija

Osobe s multiplim mijelomom mogu imati problema s bubrezima, stoga je važno održavati hidrataciju. Preporučuje se piti puno vode, osim ako liječnik ne savjetuje drugačije zbog problema s bubrezima. Oboljeli često imaju povećan rizik od dehidracije, osobito ako prolaze kroz kemoterapiju. Važno je piti dovoljno tekućine, uključujući vodu, biljne čajeve i juhe, kako bi se održala hidratacija.

5. Izbjegavanje sirove hrane

Zbog oslabljenog imunološkog sustava, osobama s multiplim mijelomom se obično savjetuje izbjegavanje sirove hrane, poput sirovih jaja, mesa ili ribe, kako bi se smanjio rizik od infekcija.

6. Antiinflamatorna prehrana/ protuupalna prehrana

Prehrana bogata antioksidansima i protuupalnim hranjivim tvarima može pomoći u smanjenju upale. Preporučuju se voće i povrće (posebno bobičasto voće, zeleno lisnato povrće, rajčice), orašasti plodovi, maslinovo ulje i začini poput kurkume i đumbira. Zbog smanjenog imunološkog sustava, osobe s multiplim mijelomom mogu biti podložnije infekcijama. Konzumiranje hrane koja podržava imunološki sustav, poput hrane bogate vitaminom C (naranče, kivi, jagode, paprika) i cinkom (orašasti plodovi, meso, plodovi mora), može biti korisno.

7. Prehrana u slučaju nuspojava liječenja

Lijekovi koji se koriste za liječenje multiplog mijeloma mogu izazvati nuspojave poput mučnine, gubitka apetita, problema s probavom i smanjenog unosa hrane. U tim slučajevima, lagana, ali hranjiva jela mogu pomoći u održavanju unosa nutrijenata.

  • Jednostavne juhe, kaše i pire krumpir mogu biti korisni kad je apetit smanjen.
  • Bogati smoothie napitci s voćem, povrćem i proteinima također su dobra opcija kada je teško konzumirati čvrstu hranu.

8. Manje obroka, ali češće

Osobe s multiplim mijelomom  mogu imati problema s apetitom ili mučninama, pa je često bolje jesti manje obroke, ali češće, kako bi se lakše unosile potrebne hranjive tvari.

9. Održavanje zdrave tjelesne mase

Osobe s multiplim mijelomom često imaju problema s gubitkom težine, pa je važno unositi dovoljno kalorija kako bi se spriječila malnutricija. S druge strane, ako pacijent ima povećanu tjelesnu težinu, preporučuje se uravnotežena prehrana s ciljem postizanja zdrave mase i smanjenja opterećenja koštanog sustava koji je i ionako načet bolešću.

10. Suplementacija/ savjetovanje s nutricionistom

Neki pacijenti mogu zahtijevati dodatke prehrani, poput multivitamina, vitamina D, kalcija, omega-3 masnih kiselina, ili drugih specifičnih dodataka prema preporuci liječnika ili nutricionista. Svaka osoba ima specifične potrebe, a pacijenti s multiplim mijelomom mogu imati različite simptome i reakcije na liječenje. Stoga je važno konzultirati se s nutricionistom kako bi prehrana bila što prikladnija i prilagođena.

Zaključak:

Prehrana kod osoba oboljelih od multiplog mijeloma mora biti uravnotežena i prilagođena specifičnim potrebama pacijenta, uzimajući u obzir izazove bolesti i tretmana. Osiguravanje adekvatnog unosa kalorija, proteina, kalcija, vitamina D, tekućine i antioksidansa može pomoći u održavanju zdravlja, smanjenju simptoma i poboljšanju kvalitete života.

Josip Spudić, mag.med.techn., KB Merkur