Veljača je uvijek vrlo emotivan mjesec za nas zdravstvene djelatnike koji se skrbimo za bolesnike oboljele od hematoloških zločudnih tumorskih bolesti. Tada je učinjena prva alogenična transplantacija krvotvornih matičnih stanica koštane srži u Zavodu za hematologiju KBC-a Zagreb. Međutim ova veljača 2023. godine je posebna po tome što je upravo proteklo 40 godina od te prve transplantacije.

Kroz tih 40 godina bilježimo velike promjene i napretke u liječenju leukemija, limfoma i multiplog mijeloma, otkriveni su mnogi novi „pametni“ lijekovi, uvedeni novi terapijski postupci, što je našim bolesnicima pružilo novu šansu za život i izlječenje.

Također se 4. veljače obilježava i Svjetski dan borbe protiv raka u cijelom svijetu čiji je cilj informirati i potaknuti ljude na njegovu prevenciju, rano otkrivanje i liječenje. Iako se hematološke zloćudne tumorske bolesti teško mogu prevenirati, možemo utjecati na podršku inovacijama u dijagnostici i liječenju, te rješavanje nejednakosti i slabosti u zdravstvenom sustavu.

Ovi dani mogu biti i vrlo emotivni za one koji mogu proslaviti oporavak od raka, ali i za sve nas da razmislimo o svojim životima.

Zato smo željeli svim članovima udruge, uz ljubaznost producenta Nenada Puhovskog, producentske kuće Factum i autorice Lane Šarić prikazati dokumentarni film o sudbinama osoba oboljelih od zloćudnih bolesti i kako je to promjenilo njihove živote.

Film je snažna zabilješka jedne bolesti koju su akteri prihvatili sastavnim dijelom sebe i na kraju pobijedili, otvorivši si vrata nekim novim životnim počecima i prihvativši svaki sljedeći trenutak kao dar (Igor Tretinjak – tportal.hr).“


TRAILER ZA FILM:

Cijeli film dostupan je za gledanje članovima udruge te trebate biti ulogirani kako bi mu pristupili:

Klasa optimist – POGLEDAJTE CIJELI FILM


Vesna Družinić mag. med. techn.

Glavna sestra Zavoda za hematologiju

KBC Zagreb