Ako Vas životni put ikada uputi u najveću bolnicu u Hrvatskoj, odmah blizu ulaza, s desne strane se nalaze vrata na kojima piše Klinika za pedijatriju, Zavod za hematologiju I onkologiju. Krajnjih je I malo zvono, pa slobodno pozvonite, ta vrataće Vam se uvijek otvoriti.

U trenutku kada stanete na početak, ispred Vas će se prostrijeti dugački hodnik kojim prolaze oku vidljivima li ljudi, ali nevidljive veličine. Obratite li pozornost na okolinu vidjetćete ukrase koje su radili pacijenti, sestre I učitelji; vidjetćete razglednice I magnete iz cijelog svijeta, improviziranu knjižnicu, a postoji vrlo velika mogućnost da vidite nekoga kako igra nogomet.

Čuje se u tom hodniku dječji plač, prigovori, odbijanja, ali čuje se I glazba, smijeh, a ponekad je I sama tišina ovdje glasna. No, znate što je najglasnije? Borba!

Zato 15. Veljače svake godine obilježavamo Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti kojim podižemo glas I svijest o toj borbi. Na taj dan svijet bojimo u zlatnu boju kao podsjetnik na veličinu I dragocjenost malih života.

Stoga I Vi danas u znak podrške obucite nešto zlatno, ali trudite se biti zlatni cijele godine…

Matea Vukoje, Zavod za pedijatrijsku hematologiju, onkologiju I TKMS, KBC Zagreb