Mjesec ožujak, te 28. ožujka (zadnji četvrtak u mjesecu) su mjesec i dan  podizanja svjesnosti o Multiplom mijelomu, hematološkoj malignoj bolesti kroničnog tijeka, za sada neizlječivoj ali s mogučnošću kontrole i postizanja remisija.

Bolest je rijetka a uključuje niz ponekad nespecifičnih simptoma uključujući bolne i slabe kosti koje se lako lome, umor i otežano disanje, ponovljene infekcije i ponekad modrice i krvarenje.

Liječi se kemoterapijom, transplantacijom krvotvornih matičnih stanica i  drugim vrstama lijekova (odobrenima ili za sada još ne), s ciljem postizanja što dulje remisije i što kvalitetnijeg života.

Dobro informiran bolesnik, aktivni sudionik u liječenju može utjecati na bolje ishode, ali važna je i podrška svih nas u sustavu pa i društvu, a posebno bliskih članova obitelji oboljelog i prijatelja.

Stoga pozivam oboljele, njihove bližnje i sve nas u sustavu da se uključimo u akcije o podizanju svijesti o Multiplom mijelomu – čitanjem prigodnih edukativnih i iskustvenih članaka te  podržavanjem i sudjelovanjem u aktivnostima naše udruge i ostalih udruga koje promoviraju podizanje svijesti o ovoj bolesti.

U nastavku čitajte tekstove na našoj stranici KroMreža HMST i povratno nam se javite.

ljiljana.pomper@gmail.com; kromrezahmst@gmail.com

U prilogu možete pogledati i program udruge Mijelom CRO za ovaj mjesec; slijedi link:

Ljiljana Pomper, mag. med. techn.;

glavna sestra Zavoda za hematologiju KB Merkur