IMUNITET je sposobnost organizma da se odupire i obrani od infekcija.

– 80% našeg imunološkog sustava nalazi se u crijevima
– 99% svih mikroorganizama na našem tijelu nalazi se u našim crijevima, njih kontroliraju NEUTROFILNI GRANULOCITI koji su nosioci imuniteta
-većina bakterija u našim crijevima (ima ih više od 1000 različitih) je bezopasna, čak je i korisna
-svi mirisi na čovjeku potječu od bakterija, od ugodnih do neugodnih
Zajednica mikroba u crijevima ima raznoliku funkciju:
– razgrađuje neprobavljivu hranu
– razgrađuje otrove i lijekove
– opskrbljuje crijeva energijom
– proizvodi vitamine, kiseline, masti, plinove
– „vježba“ naš imunološki sustav
– čak i krvne grupe potječu od crijevnih bakterija
Sastav mikroba u crijevima ljudi može direktno utjecati na probavu i tjelesnu težinu pojedinca.
Znanstveno je dokazano da mikrobiota crijeva čovjeka teži do 2 kg u kojima se nalazi 100 bilijuna bakterija.
U 1 gr stolice ima više bakterija nego ljudi na Zemlji
Escherichia coli – jedna je od glavne vrste bakterija koje žive u crijevima
U tankom crijevu ima je manje, a u debelom crijevu i rektumu ima je jako, jako puno, iako čini svega 1% svih bića u crijevima (ostatak čine virusi, kvasci, gljivice te različita jednostanična bića).
Nužna je za pravilnu probavu hrane te sudjeluje u radu crijevne mikrobiote.
OPASNE BAKTERIJE KOJE SE MOGU NAĆI U HRANI I KAKO IH IZBJEĆI
Nakon unošenja hrane koja je zaražena bakterijama i inkubacije (koja može biti od nekoliko sati do nekoliko dana) javljaju se simptomi trovanja – mučnina, povraćanje, proljev, bol u trbuhu, temperatura…
Bakterije brzo rastu, brzo se dijele (za 8 sati stvori se nekoliko milijuna, a za 12 sati i nekoliko milijardi), naseljavaju stijenku crijeva. Povećanjem se njihovog broja i njihovih toksina razaraju stanice crijeva. Ponekad toksini mogu krvlju otići u druge organe gdje ometaju njihovu funkciju.
Najznačajnije su:
Salmonella
Campylobacter spp
Clostridium perfrigens
Listeria monocytogenes
Escherichia coli
Termička obrada hrane:
– na 78 °C uništavaju se Listeria, Salmonela, Escherichia coli i Camppylobacter spp
-na 100 °C uništava se Clostridium perfrigens
IMUNOKOMPROMITIRANA OSOBA je osoba koja ima smanjenu sposobnost borbe protiv infekcija i drugih bolesti
NEUTROPENIJA – nastaje kao posljedica primjene intenzivne kemoterapije
U NEUTROPENIJI oslabljen je imunološki sustav u crijevima, nema kontrole bakterija, dolazi do njihova umnažanja što rezultira pojavom INFEKCIJA i SEPSE.
NEUTROPENIJA ima 3 stupnja: blaga – minimalan rizik od infekcija
umjerena – umjeren rizik od infekcija
teška – visok rizik od infekcija
Osobe s neutropenijom imaju smanjenu kvalitetu života, gastrointestinalne poteškoće, pothranjenost, odbojnost prema hrani.
U prošlosti se kao zaštita od infekcija uzrokovanih iz hrane koristila tzv.
STERILNA PREHRANA.
Hrana se prekrivala aluminijskom folijom te se vršila dodatna termička obrada već kuhane hrane na 250°C / 15 minuta u aparatu KONVEKTOMAT.
Takva hrana imala je loš okus, nutritivno je bila osiromašena, a izbor namirnica koji se koristio bio je vrlo uzak. Pacijenti su smjeli jesti samo hranu pripremljenu u bolničkoj kuhinji. Voda za piće prokuhavala se u staklenkama prekrivenim aluminijskom folijom, hladila se i donosila pacijentima za piće. Vrlo brzo je dolazilo do zasićenja ovakvom prehranom, gubitkom apetita i tjelesne težine pa često i do pojave malnutricije i pothranjenosti. Nije bilo enteralnih pripravaka, tek nešto parenteralnih. Fizički oporavak bolesnika bio je zahtjevan i dugotrajan.
Novi način pripreme hrane za imunokompromitirane pacijente započeli smo 2013. godine nakon sudjelovanja Kerry McMillen, MD, RD, CSO- Role of Nutritition in Hematopoetic Cell Transplant Patiens, nutricionistice iz Seattla na našem Hematološko-transfuziološkom kongresu u Rovinju.
Odlučili smo se za NEUTROPENIČNU PREHRANU.
Način prehrane kako bi se ograničio unos patogenih mikroba u probavni sustav.
OSNOVA JE TERMIČKA OBRADA HRANE
Temelj ovog načina prehrane je priprema hrane na adekvatnim temperaturama – kuhanjem, pasterizacijom, pečenjem.
Korištenje flaširane vode.
Dozvola konzumiranja tvornički pakirane hrane.
Izbor namirnica je znatno širi, okusi su bolji, nutritivna vrijednost namirnica bogatija, nutritivni status bolesnika kvalitetniji.
U bolničkim uvjetima bolesnicima je dozvoljena i hrana pripremljena kod kuće u dogovoru s osobljem kod čega se trebaju pridržavati tri bitna koraka:
1. priprema osobe koja kuha- ne smije imati respiratorne smetnje; čiste i
oprane ruke, koristiti rukavice po potrebi, pregača
2. čistoća prostora i pribora
3. kvalitetne namirnice, pravilno čuvanje i pohranjivanje hrane
Prelaskom na ovakav način prehrane nemamo pojavu infekcija koje su uzrokovane hranom, pacijenti su puno zadovoljniji ovakvim načinom prehrane.

STERILNA PREHRANA prethodnica je NEUTROPENIČNE PREHRANE.

Ruža Jakovac
KB Merkur, Zagreb